Koolipsühholoogide Ühingu juhatuse liikme Pärna sõnul on eriolukorrast tingitud kaugõpe toimunud nii lühikest aega, et kõik veel kohanevad. "Siht on, et õpetajad ja õpilased harjuksid uue olukorraga ning saaksid distantsõppega järje peale ja püsiksid järjel. Oluline on, et toetatud viisil õppimine jätkuks ka kodus olles," ütles ta.

Kahel esimesel kaugõppe nädalal pole Pärna sõnul koolipere suurte murede või ärevusega tema poole pöördunud. "Praegu on pilt mitmesugune - on neid, kellele sobib kodus õppimine ja on ilusti tööle asunud ning neid, kes ka varem koolis kohal ei käinud ja nüüd on eemal. Teeme koostööd nii lapsevanemate, klassijuhatajate kui ka aineõpetajatega, et nende lastega ühendust saada ning tagada neile võimalused ja vahendid kodus õppimiseks," rääkis Pärn.

Koolipsühholoog nentis, et kui eriolukord pikeneb, on karta, et inimeste psühholoogilised probleemid tulevad rohkem esile. "Meie ühinguga on ühendust võtnud inimesed, kelle varjul olnud või seljatatud probleemid on juba esile tõusnud. Näiteks on hakanud alkoholi pruukima pikalt kained olnud inimesed või uuesti välja löönud depressioon. Ka lastel hakkab eeldatavasti meeleolu langema, kui jõuab kohale, et olukord on tõesti muutunud, mida rohkem suletakse ka mänguplatse ja muid asutusi. Seni on neil veel põnev, kõik ootavad ja vaatavad, mis saab," rääkis Pärn.

Täna teatas haridusminister Mailis Reps, et koolid jäävad suletuks vähemalt aprilli lõpuni ja peale lõpuklasside jäävad kevadised eksamid ning tasemetööd ära.

Pärna sõnul on lõpuklasside õpilased ebakindlas olukorras teistest klassidest ärevamad, mistõttu on nad palju klassijuhatajatega kontaktis. "Mure on iseseisva õppe suure koormusega. Samuti ollakse pettunud, et koolikatsed edasi lükati, kuna õpilased olid jõudnud selleks juba valmistuda ja seepärast muretseda," ütles ta.

Pärn lisas, et kuigi praegune olukord on keeruline, on see lühike aeg juba näidanud, kuidas haridusmaastiku võimalused avarduvad. "Täna on raske, aga kui me kriisist välja tuleme, siis oleme sellest kaasa võtnud palju uut ja positiivset," ütles ta.

Pärn kinnitas lisaks, et tugiteenused on kõikidele, kes neid vajavad, ka eriolukorras kättesaadavad. "Koolipsühholoogid ja teised tugispetsialistid jätkavad õppijate, õpetajate ja perede toetamist nüüd veebirakenduste kaudu. Kontaktid leiab kooli kodulehelt, oma kooliperele on teenus tasuta."