Väidet justkui oleks üks PERH-i tellitud meditsiinisaadetis Hollandis valitsuse poolt kehtestatud ekspordikeelu tõttu kinni jäänud kommenteerid Delfi päringu peale riigi valitsus ise.

Madalmaade suursaadik Tallinnas Karen van Stegeren vahendas Delfile kuningriigi Tervise, Heaolu ja Spordi ministeeriumi poolt antud kinnitust, et mingit riikliku keeldu saadetisele ei kohaldatud.

„Ministeerium kinnitas mulle, et Madalmaad ei blokeerinud ega kavatse ka blokeerida mitte mingisuguseid meditsiinisaadetisi, sealhulgas testimisvahendeid,“ vastas suursaadik sotsiaalmeedias palvele kommenteerida Siim Kallas artiklis olnud kahtlust.

„Vastupidi, Madalmaad seisavad selle eest, et Euroopa Liidu sees ei kehtestataks ekspordipiiranguid ning jälgitaks ka kriisi ajal EL-i reegleid,“ lisas suursaadik.

Sotsiaalminister Tanel Kiik tõdes hommikuses Delfi "Erisaates" et üks tarne Hollandist ei jõudnud Eestisse, kuid siis puudus veel selgus, mis põhjusel. Õhtuks selgitas sotsiaalministeerium asja põhjuse välja. "Sotsiaalministeeriumi ja välisministeeriumi andmetel Hollandi riik meditsiinitarnetele ekspordikeeldu kehtestanud ei ole – meie andmetel oli tegemist ettevõtete vahelise arusaamatusega. Teeme koostööd nii rahandusministeeriumi kui ka välisministeeriumiga, et tarnetesse ei tekiks tõrkeid," selgitas ministeeriumi kommunikatsioonijuht Oskar Lepik.

Seega ei pidanud paika riigikogu aseesimehe Siim Kallase eilses arvamusloos mainitud kuuldus, et Hollandi valitsus rekvireeris Eestile mõeldud meditsiinivahendite saadetise.