Pühapäeviti kell 11 Tre Raadio eetrisse lastavas saates tulid Helmetel koroonakriisi kajastades ühel hetkel jutuks Lõuna-Eesti ettevõtted, kuna neil tuleb muutunud olukorras arvestada Läti-Eesti vahet liikuvate töölistega.

Mart Helmel tuli tõdeda, et kuigi talle ei meeldi, et Läti piiril on pendelränne, mõistab ta nende inimeste liikumise vajadust.

Martin Helme kostis seepeale, et jutt on kõigest kümnetest isikutest, mitte tuhandetest. "Me räägime inimestest, kes elavad põhimõtteliselt kõrvalkülas, lihtsalt piir on vahel," kirjeldas noorem Helme olukorda. Kui olukord peaks muutuma ning Eesti piirile on oodata mastaapseid rahvamasse, on rahandusministri sõnul võimalik riigi suhtumist aga muuta.

Seejärel tõi Mart Helme päevakorda põhjanaabrid.

"Toome nüüd teise näite ja näide sellest, kuidas riigid käituvad. Omast heast tahtest tahtsime teha erandi ka Soomes käijatele. Ütlesime, et kord nädalas saate ühele ja teisele poole tulla, ütleme, et pühapäeva õhtul lähete Soome poole, reede õhtul tulete Eesti poole," kostis vanem Helme. "Aga mida tegi Soome? Soome pani - “plaks” - lihtsalt ukse kinni. Kõik! Kusjuures tegi seda minu arvates väga alatul moel. Või noh, siin võime rääkida nüüd naistest ja pehmest poliitikast - huulepulgavalitsus -, kes me arste ja meditsiinitöötajaid ei blokeeri - teie võite pendeldada ja käia ja tulla ja olla, aga sinikraed, tööinimesed, need - valige!"

Martin Helme kostis seepeale, et nii Soome kui Läti taktika on tänasel päeval end Eestist tuleva viiruseohu eest kaitsta: Eestis on juba väga suur hulk haigeid, nakatunute arv 100 000 elaniku kohta on viinud meie riigi maailma edetabelis üsnagi kõrgele.

Naisterikas valitsus

Soome täidesaatvat võimuorganit juhib hetkel riigi kolmas naispeaminister - Sanna Marin. Valitsukabineti üheksateistkümnest liikmest kaksteist on naissoost, mis muudab selle proportsionaalselt kaldu just õrnema sugupoole suunas.

Võrdluseks - Eesti praeguse valitsuskoosseisu neljateistkümnest ministrist kõigest kaks on naissoost: rahvastikuminister Riina Solman ning haridus- ja teadusminister Mailis Reps.

Mart Helme tekitas möödunud aasta lõpus rahvusvahelise mõõtmega meediaskandaali, nimetades tolles samuses pühapäevases raadiosaates põhjanaabrite peaministrit Sanna Marinit "müüjatüdrukuks".

Siseminister pani tollal kahtluse alla Soome peaministri ja valitsuse pädevuse: "Ma tuletaksin meelde ikkagi Vladimir Uljanov-Lenini ütlust, et igast köögitüdrukust võib saada minister, või kuidas ta ütles. Nüüd me siis näeme, kuidas ühest müüjatüdrukust on saanud peaminister ja kuidas seal mõnestki teisest tänavaaktivistist ja harimatust inimesest on saanud samuti valitsuse liige."

Märkus pälvis tähelepanu ülemaailmses meedias - seda kajastati nii Euroopa kui ka Ameerika Ühendriikide suurimates väljaannetes. Mart Helmel tuli oma sõnavõtu tõttu Marini ees avalikult vabandada.