Linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul puudutab otsus kõiki lapsevanemaid, sõltumata sellest, kas laps käib praegu lasteaias või mitte. Seega ei pea lapsevanema maksma praegu ühe lapse kohta 71,25 eurot ning koos ujulaga lasteaedades 78,26 eurot.

Praeguse seisuga jäävad lasteaiad avatuks ka eriolukorra ajal, kuid järgivad kindlaid juhiseid, et tagada laste tervisele kaitse. „Peame oluliseks pakkuda elutähtsatel töödel töötavatele lapsevanematele kindlust, et nende lapsed on hoitud. Seda vajadusel ka ööpäevaringselt,“ nentis Kõlvart.

Ta tõdeb, et nad vajadusel on valmis reageerima, kui peaks tekkima vajadus mõni rühm või kogu lasteaed sulgeda. “Kõiki lasteaedu me aga korraga ei sulge,” sõnas ta.

Tartu linn loobus kohatasust
“Otsus võeti vastu arvestades, et eriolukord põhjustab paljudele peredele majanduslikku ebakindlust. Paljud pered on jätnud ka linnavalitsuse soovitusel lapsed lasteaeda toomata. Kui teenus ei toimi, ei saa ka tasu küsida,” tõdes Tartu linnavalitsuse avalike suhete osakonna kommunikatsioonispetsialist Helle Tolmoff.

Vanemad vabastati maksmisest pooleteiseks kuuks. Kui peres käib üks laps lasteaias, siis ei pea pere sel perioodil tasuma ühe lapse puhul 121,50 eurot ning kahe lapse puhul 182,25 eurot.

Tema sõnul tegi linnavalitsus ettepaneku kõigile eralasteaedadele, et nad vabastaksid vanemad ajutiselt kohatasu maksmisest. Linn kompenseerib neile saamata jääva kohatasu.

Suurem osa lasteaedu on Tartu linnas jätkuvalt avatud. Esmaspäevast suletakse Ilmatsalu lasteaed Lepatriinu, sest tuvastati töötaja kokkupuude viirusega nakatunud isikuga, sõnas Tolmoff.

Rae vald läks sama rada pidi
Sama põhjuse pärast loobus ka Rae vald. Teisipäevast kuni eilseni käis Rae vallavalitsuse personalijuhi Kristi Aru sõnul lasteaias 1740-st lapsest vaid alla 27 lapse. “Peame õigeks toetada ka neid lapsevanemaid, kellel ei ole võimalik last koju jätta ning kellest paljud on inimesed, kes tegutsevad eriolukorras n-ö eesrindel. Nendeks on näiteks päästjad, meditsiinitöötajad ja politseinikud,” sõnas Aru.

Samuti otsusas Rae vald, et hüvtavad eralasteaias ja -hoius käivate laste kohamaksu osast 80. eurot.

Vallas on aga endiselt kõik ehk 12 lasteaeda ja neid praegustel andmetel plaanis sulgeda ei ole. Aru sõnul on nad valmis avama ka ööpäevaringse vastuvõtu, kui selleks on vajadust.

Pärnu linn ühines samuti kahe teise suurlinna ideega
Kohatasu küsimisest on loobunud peale Tallinna ja Tartu ka Pärnu linn. “Otsus võeti vastu sellepärast, et lapsevanemad raha pärast laste koju jätmisest ei loobuks,” sõnas Pärnu linnavalitsuse meedianõunik Teet Roosaar.

Praegu on Pärnus kõik lasteaiad avatud, ka need, kuhu pole ühtegi last toodud. “Töötajad on sel juhul kodus, kuid on valmis vajadusel tööle tulema ning lasteaiad on laste vastu võtmiseks valmis,” sõnas ta. Eile oli Pärnu linna ja osavaldade lasteaedades kokku 102 last. Jaanuarikuu seisuga käis linna ja osavaldade peale kokku aga 2658 last.

Arutelu, kas vabastada vanemad kohatasu maksmisest, on üleval ka nii Paide linnas kui ka Jõelähtme vallas ja Elva vallas.