Koolid on suletud alates esmaspäevast, aga kuna hinnanguliselt kuni 15% kooliastest võib koolilõuna olla päeva ainus täisväärtuslik toidukord, otsivad omavalitsused võimalusi toit ikkagi lasteni viia.

Tallinn teatas, et saab sooja kooliõuna pakkumisega alustada uuesti juba homme, kolmapäeval.
„Kuna paljudele lastele on koolilõuna ainuke soe toit päevas, ei pea me võimalikuks lapsi sellest ilma jätta. Seetõttu otsustas Tallinna kriisikomisjon korraldada abivajavatele õpilastele sooja koolilõuna pakkumine,“ ütles abilinnapea Vadim Belobrovtsev pressiteate vahendusel.

Koolid teavitavad peresid toitlustuse võimalusest eKooli ja kodulehe kaudu ning annavad ka infot, kuidas lapsed toidu kätte saavad. Koolilõuna saamiseks tuleb perel endast koolile teada anda, sest toit tellitakse vastavalt soovijate arvule.

Tallinna ühisgümnaasiumis näiteks on korraldatud nii, et klassijuhatajad võtavad oma klasside laste vanematega meilitsi ühendust ja paluvad neil omakorda koolitoidu saamise vajaduse korral saata meil kooli sotsiaalpedagoogile, kelle kontakt on kirjale lisatud. Toidu kättesaamise aeg ja koht oli õhtuse seisuga veel täpsustamisel.

Kuidas logistika korraldatakse ja kas tõesti iga pere saab söögikarbid koju kätte või korraldatakse osaliselt tsentraliseeritud jagamine, teatest ei selgu. Samuti ei selgunud, kuidas saavad abi probleemsemad pered, kus vanemad ei ei ole hoolsad e-kooli või kodulehe jälgijad. Eesti Päevaleht palus täpsustusi, kuid artikli avaldamise hetkeks polnud need veel laekunud.

Tartu näeb samuti vaeva, et koolitoidu hajusjagamine käima panna, kavandab toidu lastele kojuviimist. Linna haridusosakonna juhataja Riho Raave sõnul saatis linnavalitsus koolidele eile, esmaspäeval laiali kirja, milles palutakse andmeid selle kohta, kui paljud lapsed võiks vajada koolitoidu kojutoomist. “Loodame paari päevaga info kokku saada,” ütles Raave.

Narva linnasekretär Üllar Talviste ütles, et Narvas on võetud vastu põhimõtteline otsus koolitoitu lastele edasi pakkuda, aga kuidas seda korraldada, pole veel paika saadud. “Sellega tegeletakse koostöös sotsiaalabiga, aga kuna tegu on delikaatsete isikuandmetega, siis võtab see natuke aega,” ütles Talviste. Ta kinnitas, et perede abivajaduse osas saadakse teavet koolide juhtkonnalt ja õpetajatelt, kes lastega lähedalt kokku puutuvad ja oskavad igapäevast abivajadust kõige paremini hinnata. “Ega laps ju ise pole kuulutanud, et olen probleemsest perekonnast,” selgitas Talviste.

Rakvere linnavalitsuse sotsiaalosakonna juhataja Kersti Suun-Deket ütles, et Rakvere linnavalitsuse sotsiaalosakond ja linna sotsiaalkeskus kaardistavad ja koondavad infot toiduabi vajavate laste osas. Seejuures on plaanis toiduabi pakkuda juhul, kui koolide sulgemine kestab kauem kui kaks nädalat. Suun-Deket lisas, et Rakvere linnavalitsusel juba toimib aastatepikkune koostöökokkulepe OG Elektraga, mille alusel jaotatakse abivajajatele toidupoe talonge, et tagada neile toidu kättesaadavus ka perioodil kui koolid on suletud.

Kõik koolid annavad linnavalitsusele teada lastest, kes võivad täiendavat abi vajada kui koolid on suletud. Info koondab linnavalitsuse sotsiaalosakond.