Kust nakkus võis alguse saada? Õpetaja ütleb, et käis eelmisel nädalavahetusel Saaremaal: külastas laupäeval Kuressaares Thule kojas toimunud Mullifestivali. Teine Pärnu nakatunu tuli tema teada ka samalt ürituselt. "Ideaalne koht ka viiruse saamiseks. Kõik maitsevad veine, löövad klaase kokku ja ruum on ka väike," ütleb õpetaja.

Esimesed sümptomid hakkasid tal tekkima teisipäeval. Seniajani oli ta koolis tööl käinud. "Tundsin, et hääl on nõrk ning võtab köhatama," sõnab õpetaja. Samas ta kohe esimese köhatuse peale koju karantiini ei jooksnud, kiirabi kutsuma ei hakanud. "Võib-olla jääb jah mulje, nagu ma oleksin suure läkastajana koolis käinud. Aga ei teadnud ka nii esimese köhimise peale kiirabi kutsuda."

Ta läks teisipäeval koju ja esimesed tugevamad ilmingud, et ta on haige, hakkasid õhtul tekkima. Tulid külmavärinad, väsimus. "Kurk veidi kuivas ja ajas kõhatama," ütleb õpetaja. Öösel tõusis tal palavik ning püsis nii kuni neljapäeva hommikuni. Alguses oli see 37,2 kraadi ja kõige kõrgemale jõudis see 38,7 kraadini.

"Algas kurguvalust, pea tuikas, kõhus keeras, luud-kondid hakkasid valutama ja siis tõusis palavik," kirjeldab õpetaja haigust. Pärast neljapäeva enesetunne aga paranes ning praegu ütleb ta, et see on hea. "Pisut teistsugune tunne on aga. Pole nii, et peaks siruli maas olema. Aga peas on imelik surin, kui kaua teed midagi, hakkab pea ringi käima," sõnab ta.

Võitlus testi pärast

Omaette ooper hakkas aga pihta tervishoiutöötajate veenmisega, et õpetaja üldse testi saaks tehtud.

"Kolmapäeva õhtul hakkasin kahtlustama, et äkki on koroona, helistasin kohalikule kiirabitöötajale, kes ütles, et ei ole," sõnab ta. Seejärel helistas ta perearstiliinile 1220, kust talle öeldi, et joogu teed - testimiseks pole põhjust, riskigrupp ta ei ole.

"Seletasin, et mul pole vahet, mida põen, aga kuna töötan koolis ja et kui olen teisi nakatanud või peaksin tulevikus nakatama, siis kelle südametunnistusele see jääb, kui pole isegi väärt testimist? Selle peale öeldi, et pole riskigrupp ja ravige ennast, tegemist tavagripiga," meenutab õpetaja.

Samasuguse seina vastu põrkas ta ka neljapäeva hommikul hädaabinumbrile 112 helistades. Sealt öeldi õpetajale ta sõnul samuti, et pole oluline, kas ta käis Saaremaal või on õpetaja - testima teda ei tulda. "Lõpuks umbes kell neli neljapäeval, kui juba nutt lootusetusest kurgus, helistasin uuesti 112 ja olin konkreetsem oma nõudmistes," meenutab ta, et see oli tal vast juba kolmas kõne sinna ja selleks ajaks oli meedias juba Saaremaa nakkuskoldest rohkem juttu.

"Mind pandi ootejärjekorda ja kell pool kaheksa õhtul saabus brigaad. Positiivsest proovist teatati eile (reedel) kell neli," sõnab ta ning lisab, et teavitas kohe diagnoosist kooli ja kõiki teisi, kellega oli kokku puutunud. Õpetaja ka naljatleb, et ta tegi nii palju telefonikõnesid oma tutvusringkonnale, et tunneb end juba nagu koroona-pressiesindaja.

Oluline õigel ajal jaole saada

"Minu soovitus: tegemist ei ole tervele inimesele ohtlikuma haigusega, kui tavaline gripp, sümptomid võivad isegi leebemad olla. Aga kuna nakkus levib väga kiiresti ja kergelt, siis palun jälgige ennast, kuid ärge paanitsege. Oluline on, et õigel ajal jaole saate ja ennast teistest isoleerite," ütleb ta ning soovitab lisaks nakatunul rohkelt vett juua, ennast hoida ja puhata.

Õpetaja rõhutab, et enda testimine oli talle oluline, et mitte minna pärast esialgse palaviku ja külmetuse-laadsete sümptomite kadumist rõõmsalt teiste sekka. "Tõenäoliselt, kui poleks endale testi välja võidelnud, oleksin praegu juba jalul ja sotsiaalselt aktiivne," ütleb ta, kuna tunneb end hästi.

"Palavikku pole juba neljapäevast saadik olnud, eile veel pea vahepeal valutas ja pööritas, köha ja hingamine on siiani veidi raskendatud, aga muidu enesetunne hea," ütleb õpetaja ning lisab "ptüi ptüi ptüi".