Saksamaa mees reisis nädal aega tagasi Egiptusesse, et puhata Hurghadas. Linn on menukas sihtkoht ka Eesti turistide seas. Näiteks Novatours pakub võimalust sinna isegi juba homme lennata. Samamoodi saab sinna juba homme reisida Estraveli ja Kidytouri turismibüroo vahendusel. Tegu on mõne näitega, sinna viivad paljud Eesti reisikorraldajad.

Reedel viidi 60-aastane palavikus sakslane Hurghada haiglasse, kellel tuvastati koroonaviirus. Mehe tervis halvenes kiiresti ning ta paigutati intensiivravi osakonda. Arstid tahtsid esialgu mehe viia Saksamaale haiglasse, kuhu saab koroonaviiruses patsiente karantiini viia. Väidetavalt oli patsient keeldunud ning pühapäeval ta suri.

Tegemist on väidetavalt esimese sakslasega, kes suri koroonaviiruse tõttu. 9. märtsi hommikul oli Saksamaal 1112 registreeritud koroonaviiruse juhtu, Egiptuses aga 49.

Egiptuse võimud pidasid ühe viiruse sissetoojaks Taiwani turisti, Taiwani valitsus seda tõenäoliseks ei pea. Selle asemel ütlesid Taiwani ametnikud, et kodanik haigestus hoopis Egiptuses.

Saudi Araabia, Kuveit, Katar ja Oman on kehtestanud ajutised keelud või rangema kontrolli Egiptusest saabunud inimestele. Eesti pole Egiptust koroona ohupiirkonnaks nimetanud.

Novatouri turundus- ja suhtekorraldusjuht Olev Riisberg ütles, et tuginedes terviseameti ja välisministeeriumi soovitustele ja ohuhinnangutele, pole Egiptuse suunal paanikaks ega eriolukorraks põhjust.

"Senise praktika järgi pannakse koroonaviiruse juhtumi tõttu piirangud hotellipõhiselt ja kogu kuurortpiirkonda ei suleta üksikjuhtumite põhjal. Kohalikud ametkonnad, nende hulgas ka näiteks Egiptuse tervishoiu ja rahvastiku ministeerium, võttis juba jaanuaris kasutusele ulatuslikud meetmed viiruse leviku kontrollimiseks ja piiramiseks, olles sellise tegevusega üks esimesi riike väljaspool Hiinat," märkis ta. Riisberg lisas, et juhtum Saksamaa turistiga oli kahetsusväärne. "Meile teadaolevalt tuli ta Hurghadasse Luxorist ja peatus hotellis, mida meie valikus ei ole," sõnas ta.

"Kõik Novatoursi lennud toimuvad hetkel plaanipäraselt. Hoiame oma kõikidel sihtkohtadel hoolega silma peal, saame infot erinevatest kanalitest ja oleme igapäevaselt ühenduses oma partnerite ja esindajatega sihtkohtades ning jälgime muudatusi ja teavitame võimalikest muutustest koheselt ning oleme vajadusel valmis reageerima. Kõigis oma tegevustes lähtume eelkõige sellest, et reisijad oleks kaitstud ja hoitud," ütles Riisberg.

Läti Novatours peatas lennud Riiast Bergamosse 28. veebruaril, kirjutas MarketScreener. Eesti Novatours tegi seda nädal aega hiljem 6. märtsil, jättes ära 7., 14. ja 21. märtsi lennud.

Välisministeeriumi andmetel viibib Hurghadas lühiajaliselt 72 eestlast. Tõenäoliselt on siiski seal eestlasi rohkem, kuna välisministeerium teab vaid nende kodanike reisiplaane, kes on ise ministeeriumit Reisi Targalt kodulehe abil teavitanud.