Stockholmist Tallinna suunas merelaineid murdnud Baltic Queen sai 29. veebruaril uskumatu sündmuse olustiku kandjaks: laevapardal nägi keset sõitu ilmavalgust tütarlaps.

“Olin just käinud saunas ja söömas ning läksin oma kajutisse, mil järsku kõlas info — nagu meremeeste keeli on kutsung — “kas on reisijate seas arsti, meil on vaja abi”,” kirjeldas liigaasta liigpäeval aset leidnud sündmustiku alguspunkti Riina Orgla, juba 11. aastat Norras elav eestlanna. “Mul oli selline sisetunne, et pean minema.”

Kuulnud kutset, suundus 11 aastat tagasi Eestis sünnituse vastuvõtjana töötanud Riina koheselt kuuendale tekile — seal paiknes laeva infolaud. Administraator rääkis talle, et sünnitaja vajab arstiabi, ent asjatundjat polnud koheselt varnast võtta. Infoleti juurde leidis tee lisaks Riinale ka noormees nimega Mehis, kes Riina sõnutsi omas kiirabis töötamise kogemust.

“Ta läks ühte tüdrukut otsima, kes, nagu tuli välja, oli pereõeks õppinud,” kirjeldas pisitüdruku vastuvõtmises peamist rolli mänginud Riina. “Nad olid mulle kajutis sünnitusprotsessi aegu abiks.”

Vupsti välja

Kajutisse jõudes leidis kolmene meditsiinimusketäride kamp eest laevaarsti, kelle sõnutsi helikopter sünnitajat haiglasse viima ei kavatsenud tulla — seda põhjusel, et naine oli esmasünnitaja.

Riina alustas seepeale tavaliste protseduuridega: mõõtis vererõhku ja kuulas südant. “Mingisuguseid monitore seal ju polnud, tegin kõik kindlaks lihtsalt katsumise teel. Küsisin, millal veed tulid ja nii edasi.”

Järsku märkas Riina, et laps on sünnitusteedesse vajunud. “Minu jõudmisest ei läinud poolt tundigi, kui laps hakkas juba välja tulema,” muljetas Riina. “Väga kiire sünnitusprotsess, 4 tundi. Esmasünnitaja kohta pole see väga loomulik.”

Riina asetas lapse ema rinnale ning lasi isal nabanööri läbi lõigata. “Tehti pilti, kõik olid nii õnnelikud,” meenutas endine kiirabivelsker, kes jäi värskelt sünnitanu eest hoolt kandma seniks, kuni Mariehamni sadamas anti vastsünnitanud ema üle kiirabitöötajatele.

“Super-super juhtum”

Kuigi publikut oli toimuval palju, ei seganud keegi neist Riinat üheks hetkeks kah mitte. “See oli fantastiline! Seal olid turvamehed, mõned sugulased, muud huvilised… Nad aina kallistasid, kätlesid ja tänasid. Mul oli adrenaliin laes! Ühesõnaga — see oli vapustav kogemus ka mulle,” kirjeldas naine olukorda. “Kõik olid nii rahulikud. Ema oli väga super tubli. Isa ka muidugi. See oli super-super juhtum.”

Riina on siiani perega ühenduses, ta on saanud ka pisipõnnist pilte.

Kapten kutsus spontaanselt vormunud sünnitusmeeskonna tänuavaldusele.

Õnnitleme lapsevanemaid, kel tuli säärase katsumusega rinda pista ning täname Riinat, Helerini ja Mehist, kes pisitüdrukul laevakajutis ilmale aitasid tulla!