"Kui ütlesin, et minul seda vaja pole, sain vastuseks "stjupid mjen" ja kõne pandi ära," rääkis Delfile oma kogemusest vene keelt kõneleva müügimehega lugeja, kes sai koos oma tüdruksõbraga imeravimipakkumise osaliseks. Ta nentis, et hinna teemal ei jõudnudki vestelda.

Tegemist on vene keelt rääkiva mehega, kes võib oma tootest pajatada ka vigases inglise keeles. Number, mille kõne tasuks vältida, on +372 600 0587.

Veebilehel spamcalls.net, mis jagab inimeste kogemusi petukõnede sooritajatega, on antud number kenasti olemas - see on tervelt 98 erineva inimese poolt spämmiks kvalifitseeritud.

Veebilehel on näha, et telefonimüüjate aktiivsus on just märtsi alguses märkimisväärselt tõusnud.

Kõneaktiivsus on kasvanud märtsi algusega drastiliselt.

Lehele jäetud arvustuste põhjal on näha, et telefonimüüjal on lai ampluaa: riiulilt on võtta nii kulda, koroonavaktsiini kui ka näiteks aktsiaid.

Ka üks teine inimene on saanud vaktsiinipakkumise osaliseks: "Ta helistas mulle ja küsis, kas ma kõnelen vene keelt ning kas olen kursis Hiinas toimuvaga. Olles vastanud talle “jah”, hakkas teispool traati olev isik rääkima sellest, kuidas ta teab, mis võib koroonaviirust ravida. Lülitasin kõne kinni. Tundub, et petised on leidnud uusi viise inimeste lollitamiseks."

Lisaks Eestile on samalt numbrilt kõnesid saanud inimesed ka Lätis, Leedus, Rootsis, Soomes ja Venemaal.

Samalt numbrilt on kõnesid sooritatud nii Lätis, Leedus, Rootsis, Soomes kui ka Venemaal elavatele inimestele.

Vaktsiini ei eksisteeri

Irja Lutsar, Tartu Ülikooli meditsiinilise viroloogia ja mikrobioloogia professor, kirjutas 27. veebruaril, et koroonaviiruse vastu spetsiifilist viirusvastast ravi veel pole, kuid kliinilised uuringud on hetkeseisuga käimas.

"Vaktsiini pole, kuid eile teatati kahe potentsiaalse vaktsiinikandidaadi olemasolust ning tõenäoliselt aprillis algavatest esimestest inimuuringutest," märkis Lutsar arengute kohta. "Sellel aastal vaktsiini turule vaevalt, et oodata on."

NB!
Inimesed, kes kahtlustavad nakatumist koroonaviirusega peaksid võtma ühendust oma perearstiga, küsima nõu perearsti nõuandeliinilt 1220 või vajadusel kutsuma kiirabi helistades hädaabinumbril 112.

Koroonaviirust tasub kahtlustada siis, kui on olemas nii äsjane reisikogemus haiguse levikupiirkonnast kui ka haigusele iseloomulikud sümptomid. Muul juhul võib olla tegemist Eestis laialdaselt leviva gripi või gripilaadse viirusega.

Parim kaitse nakkushaiguse leviku vastu on tavapäraste hügieeninõuete järgimine – käte pesemine ja hingamisteede haiguste sümptomitega inimestega kontaktist hoidumine. Pärast riskipiirkonnast naasmist tuleb tervist 14 päeva jooksul jälgida, võimalusel mitte minna tööle ega kooli ning selles vahemikus palaviku, köha või hingamisraskuse esinemisel võtta koheselt ühendust arstiga ning teavitada teda möödunud reisist.