Metallitükkide uurimisega otseselt mitteseotud Rootsi advokaat Henning Witte ütles Eesti Päevalehele, et kaks esimest Saksamaa erinevates laborites tehtud analüüsi kinnitasid, et Estonia vöörirambi küljest võetud metallitükkidel on lõhkeaine plahvatuse jäljed.

Augustis koos Bemisega Estonia vrakile sukeldumisoperatsiooni korraldanud, Der Spiegeliga koostööd tegev Saksa teleajakirjanik Jutta Rabe ei soovinud neljapäeval analüüside tulemusi kommenteerida.

Der Spiegeli peatoimetaja Stefan Aust teatas sekretäri vahendusel Eesti Päevalehele, et Aust on nõus Estonia vrakilt toodud metallitükkide analüüsidest rääkima pärast viimase analüüsi lõplikke vastuseid.

Rabe usaldusisiku Witte andmetel lasi Der Spiegel viimased analüüsid teha Saksa riiklikus laboratooriumis, et olla tulemustes sajaprotsendiliselt kindel. Täiendavaid analüüse enne andmete avalikustamist nõudis Der Spiegeli peatoimetaja Aust.

"See on väga kallis ja ülipõhjalik analüüs," lausus Witte. "Metallitükid viidi laborisse möödunud reedel ning vastused peaksid selguma umbes kahe nädala pärast."

Witte sõnul tehti Estonia vrakilt toodud metallitükid mitmeteks väiksemateks tükkideks ning osa neist saadeti Gregg Bemise nõudmisel ka Ameerika Ühendriikidesse, kus USA teadlased neid oma laboratooriumides samuti analüüsisid. Nende analüüside tulemuste kohta seni teateid pole.

Estonia katastroofis hukkunute omaste Rootsi organisatsiooni AgnEf esindaja Bertil Calamnius ütles, et Jutta Rabe helistas umbes kaks nädalat tagasi Estonial hukkunute rootslaste omaste sihtasutuse esimehele Lennart Berglundile ning teatas samuti lõhkeaine jälgede avastamisest metallitükkidel.

Calamniuse sõnul lubas Rabe Berglundile, et pärast Der Spiegli-poolset analüüside avalikustamist korraldavad nad Saksamaal Hamburgis pressikonverentsi, kus räägivad ekspertiisi tulemustes detailsemalt.

"Muidugi oleks parem, kui Spiegel avalikustaks selle informatsiooni kohe," lausus Calamnius. "Kuid ma mõistan neid, sest nad on ju äriline ettevõte ja mõtlevad seega kasumi peale."

Lennart Berglund kinnitas Rabe helistamist, kuid keeldus avalikustamast, mida Rabe konkreetselt rääkis.