Leedu Riiklik Julgeolekuamet (VSD) ja riigikaitseministeeriumi teine juurdlusosakond (AOTD) avaldasid täna riikliku ohuhinnangu, vahendab LRT.

Venemaa valitsus kehtestas eelmisel aastal tasuta elektroonilised viisad Peterburi ja Kaliningradi külastamiseks. Leedu luure hinnangul võimaldab see leedulastele lihtsamat reisimist, aga kujutab endast ka riski riiklikule julgeolekule.

„Viisade andmise lihtsustamine ja järgnev Venemaale reisivate välismaalaste arvu kasv on eriti soodsad Venemaa luureteenistustele. Nad otsivad süstemaatiliselt välismaalasi, kes oleksid võimelised andma luureandmeid välisriikide kohta või täitma muid ülesandeid,” hoiatatakse ohuhinnangus.

Raportis öeldakse, et enamik Vene spionaaži juhtumitest, mis viimasel ajal on Balti riikides ilmsiks tulnud, hõlmasid Balti riikide elanikke, kes värvati Venemaal.

Vene luureteenistused sõeluvad viisataotlusi ja märgistavad isikuid, kellel võiks olla väärtuslikku informatsiooni: endisi ja praegusi poliitikuid, äritegelasi, õiguskaitseorganite töötajaid, sõjaväelasi ja meediainimesi.

Nende ohtude tõrjumiseks soovitatakse Leedu turistidel Venemaal reisida gruppides ja vältida avaliku korra rikkumist või ülemäärast alkoholi tarbimist. Nad peaksid ka kindlustama, et neil on kehtivad dokumendid ja load, ning andma oma viisataotlustes tõest informatsiooni.

Riskantne võib olla ka oma peamise mobiilseadme või arvutiga reisimine. Raportis soovitatakse olla ettevaatlik uute tutvuste soetamisel Venemaal ning pakkumiste ja palvetega nõustumisel.