Sotsiaaldemokraatide ja Reformierakonna koalitsioonikõneluste teise päeva programmis pandi paika, et lasteaia kohatasu järgmisel aastal Tartus ei tõuse.

Reformierakondlasest linnapea Urmas Klaas ütles Delfile, et haridusteemalises arutleus tõdeti, et Tartu kui hariduskeskuse lasteaiad ja koolid peavad olema Eesti kõige paremad ja haridussüsteem peab jääma konkurentsivõimeliseks.

"Ühe teemaringina tõusetus alushariduse rahastamine - sotsid tegid ettepaneku lasteaia kohatasu jätta tuleval aastal samale tasemele nagu praegu ja siduda see lahti alampalgast. Meie oleme seda meelt, et tuleb leida tasakaalupunkt alushariduse kvaliteedi ja perede toetamise vahel," ütles Klaas.

Kokku lepiti siiski, et lasteaia kohatasu jääb järgmisel aastal tänavusega samale tasemale, seega vähemalt üheks aastaks said sotsid oma tahtmise. Pikhofi sõnul läheb see linnale maksma 545 000 eurot.

"Kuid seotus alampalgaga peab jääma, sest see on alushariduse jätkusuutlikuks arenguks vajalik," ütles Klaas edaspidise kohta.

Sotsiaaldemokraatide Tartu piirkonna juht Heljo Pikhof ütles Delfile, et tegemist oli kompromisslahendusega ning alampalgaga lahti sidumist arutatakse peale lasteaiareformi ja lastehoidude komplekteerimise põhimõtetest tehtava analüüsi tulemustest.

Alushariduse teemal oli juttu ka lasteaia õpetajate palkade tõusust kooliõpetajate palkade eeskujul ja lasteaedade praeguste tugiteenuste ja personali täituvusest.

"Kõikidesse lasteaedadesse neid praegu ei jagu. Tahame jõuda sinnani, et kindlustada tugipersonal kõigile. Tugiteenused ei pea olema üksnes koolides, vaid ka alushariduses," ütles Pikhof.

Lisaks arutati ka seda, kuidas Tartus kui ülikoolilinnas luua võimalikult head teenused välistudengite ja kohalike lõimumiseks.

Kui eile, läbirääkimiste esimesel päeval sai arutatud keskkonna ja linnaplaneerimise teemadel ja täna haridusteemadel, siis järgnevateks päevadeks on plaanitud sotsiaal-, kultuuri-, noorsootöö-, ja spordivaldkonnad.

Klaas ei osanud öelda, mis ajani läbirääkimised kesta võivad, ent ühisosa paistab suur olevat küll.

"Teeme nii tempokalt kui võimalik ja nii kaua kui peab. Meie vestlused on asjalikud, eesmärgid sarnased ja ühisosa suur. Töötame selle nimel, et Tartu saaks väga hea koalitsioonilepingu," ütles Klaas.

Pikhof avaldas aga lootust, et selle nädalaga võiks asi paika saada.

Linnavalitsuse personaliküsimusi veel arutluse all ei ole olnud, kuid Pikhofi sõnul on tõenäoline, et Reformierakonna poole pealt jääb vähemalt enamus inimesi samadele positsioonidele. Täpsemalt pannakse asjad paika aga siis, kui kõik valdkonnad on arutatud.