Taustalugu pika ajalooga investeerimissaagale on lihtne: 2007. aastal toimunud ettevõtte OÜ IPC Romanian Land Portfolio (praeguse nimega Nord Hill Land Portfolio OÜ) võlakirjade emissiooniga, millest võttis osa ka Swedbank, märkides oma klientide nimel väärtpabereid ehk sisuliselt pai­gutas võõrast raha investeeringuna Ru­­mee­nia maaärisse ja võttis endale seega investorite suhtes ka hoolsuskohustuse.

Emissioonist laekunud raha eest osteti Ru­mee­nias 46,3 ha põllumaad ja selleks kulus ca 8,5 miljonit eurot, mis teeb maa soetamise keskmiseks kuluks 181 425 €/ha ehk 18 €/m².

Oli teada siis ja on selge ka praegu, et Rumeenia põllumaa keskmine väärtus oli toona 1000 ja praegu ca 2000 €/ha. Lihtsalt tagantjärele selgus, et nn Rumeenia maaportfellis olevate maade eest maksti kohati enam kui sada korda keskmisest väärtusest kõrgemat hinda, ja kui 2011. aastal jõudis kätte esimene võlakirjade väljaostutähtaeg, polnud selleks raha ega vähimatki lootust neid maid investeeringuga võrreldavas summas reali­seerida.

Kahel korral lükati võlakirjade väljaostutähtaega edasi, seda sooviti teha ka kolmas kord, kuid 2015. aastal lõppes asi ikkagi IPC Romanian Land Portfolio pankrotiga. Oma investeeritud rahast jäid ilma paljud Eesti äri- ja kultuuriinimesed, alates Jüri Mõisast ja lõpetades Eri Klasiga.


Victor Guzun, kui palju ja kuidas olete viimastel aastatel panustanud, et leida kedagi, kes tahaks osta maid, mille ostuks Swedbank Eesti investoritelt raha sai?
Kõigepealt ei ole mul selles asjas Swedbankiga midagi tegemist. Ma tegutsen investorite ülesandel, et püüda leida nendele maadele ostjaid, ja selle asjaga töötava Eesti kohtutäituri ülesandel.

Koos Eesti investorite ja kohtutäituri, Rumeenia kinnisvaraagentide ja juristidega püüdsime me viimastel aastatel ostjaid leida, avaldades massiliselt ja korduvalt kuulutusi. Ma võin teile öelda, et huvi nende maade ostu vastu on väga-väga väike, sest kõik need on problemaatilised, erinevate piirangutega. Samal ajal on turul rikkalikult muid palju paremaid pakkumisi.

Kas te olete mingeid tehinguid sõlminud? Millal ja kui suure raha eest?
Viimaste aastate jooksul on meil õnnestunud müüa kolm maatükki Rumeenia Ilfovi regioonis ja üks maatükk Rumeenia Rasnovi piirkonnas. Kõik tehingud arutati läbi Eesti investorite ja kohtutäituriga ja kiideti nende poolt heaks. Saadud hind kokku on 200 000 eurot.

Kas peale teie otsib veel keegi neile maatükkidele uusi huvilisi?
Jah, me töötame praegu koos kinnisvaraagendiga Brasovis ja Rumeenia juristiga, et müüa kolm alles jäänud krunti Rasnovi piirkonnas. Kahjuks on huvi pea olematu, vaatamata paljudele jõupingutustele.

Kas Swedbank on teid müügiperioodidel aidanud? Kas nad on näidanud üles huvi selle vastu, kui edukas teie müügitegevus on?
Mul ei ole selles asjas Swedbankiga mingit kontakti.