SDE Tallinna piirkonna esimees Raimond Kaljulaid põhjendas Särgava välja heitmist usalduse kaotamisega. "Loomulikult on ka meieni jõudnud kuuldused, et sarnaselt Boroditšile on Särgavale hääle eest lubatud Isamaasse kuuluva Mart Luige volikogu aseesimehe koht," selgitas ta pressiteate vahendusel.

Endine kohtunik Helve Särgava ise aga neid kuuldusi ei kommenteeri ja näitab välja nagu ta ei teaks, kas üldse parteitul on võimalik sellisele kohale saada.

Samas kinnitas Särgava Delfile, et tal on otsus uue erakonnaga liitumiseks juba tehtud. Avalikkusega ta seda otsust mingil põhjusel ei jaga, kuid kinnitab, et otsus sündis juba ammu. See teeb märkimisväärseks asjaolu, et Särgava sotside fraktsioonist lahkumine ei tulnud naise enda initsiatiivil, vaid just erakonna poolt.

Särgava olnuks rahumeeli fraktsioonis edasi, ehkki mõttes ja teos juba ammu teiste erakondadega asju korraldab. Sotside fraktsiooni liikmena on tal olnud ideaalne võimalus töötada ka volikogu revisjonikomisjoni esimehena, mis linnavõimu tegemisi justkui auditeerima peaks. Nüüd ta sellelt positsioonilt lõpuks ka lahkub.

Ehkki ta ei ütle, millise erakonnaga ta liitub, siis vaadates volikogu viimaseid hääletusi on ta pigem üht meelt olnud Keskerakonna ja EKRE fraktsioonidega.

Keskerakonna fraktsiooni esimees Tiit Terik ütles, et Särgava on kindlasti nende fraktsiooni oodatud, nagu iga teinegi volikogu liige, kes Keskerakonna vaateid jagab. Samas ütles Terik, et mingeid kindlaid kokkuleppeid sõlmitud pole, kuid juttu on kindlasti tehtud. "Millise otsuse teeb üks või teine volikogu liige, on nende endi teha," selgitas Terik.

EKRE fraktsiooni juht Mart Kallas ütles Delfile, et kuigi Särgava on koos EKRE saadiku Kersti Krachtiga revisjonikomisjonis head koostööd teimnud, siis mingisugusest liitumisest ei ole juttu tehtud.

Särgava enda jutt aga tüürib pigem Keskerakonnaga liitumise suunas - ta ütles, et kellegagi on tal läbirääkimised väga põhjalikud, mis välistab EKRE, aga sobitub Teriku öelduga.

***

Lõpuks visati teid sotside fraktsioonist välja, miks Teiega siis nii inetult tehti?

Helve Särgava: Olen Berliinis ühel üritusel ja täna hommikul helistas mulle praegune Tallinna piirkonna esimees (Raimond Kaljulaid - A.P.) ja küsis, kas on mõeldav, et ma sotsidega uuesti ühineks. Ma ei tee naljaotsuseid - kui tegin juuni algul otsuse, et astun välja, oli see minu kuude pikkuse otsustuse tulemus ja ma ei naljatle. Siis ta ütleski mule, et meie koostöö Tallinna volikogu fraktsioonis on lõppenud. Ütlesin, et no selge, see on teie otsustus ja siin ei olegi midagi mul öelda.

See oligi juuni algul, kui välja astusin, siis küsisin ise, kas peaksin fraktsioonist ka välja astuma, aga siis fraktsioon otsustas, et me võime koostööd jätkata. Mul ei olnud selle vastu midagi ja nii me koostööd jätkasime. Täielikult aktsepteerin seda. See tuleneb ju täiesti konkreetsest situatsioonist, et kui ei ole erakonna liige, siis ei ole ka fraktsioonis mitte. Nii on. Ma võtan seda selles suhtes pragmaatiliselt.

Räägitakse, et see otsus tehti seoses sellega, et teid kavatsetakse edutada volikogu aseesimeheks.

Ma olen praegu üldse erakonnatu, ma ei kuulu ühtegi erakonda.

Selleks ei pea erakonda kuuluma.

Jah, aga ma ütlengi, et ei saa rääkida veel neist lindudest, mis kuskil õhus lendlevad. Olen ajakirjanikega vesteldes kuulnud väga palju erinevaid versioone. Aga ootaks faktid ära, neist versioonidest ma ei räägi.

Millal need faktid tulla võivad?

No täiesti selge, et nüüd selle otsustuse teadasaamise baasil ma loomulikult ei taha ma jääda eikeegiks. Ma tahan midagi teha. Nagu ma ütlen, ma ei ole see nurgas istuja tüüp. Vastasel juhul ei oleks ma poliitikasse tulnud ja poleks üldse kandideerinud. Tallinna volikokku ma tulin ju Kesklinna inimeste häältega, sügav kummardus kesklinna inimeste ees, et nad mulle nii palju hääli andsid. Ma näen ju terve rida probleeme, kus ma tahaksin aktiivselt hakata kaasa elama ja arvamust avaldama. Tahan midagi teha.

Seega, ma saan Teie jutust aru, et liitute nüüd Keskerakonna fraktsiooniga?

Seda ütlesite teie. Seda me räägime siis, kui ma olen ära liitunud, kas selle või tollega.

Kes see too veel olla võib?

Ei. Nagu teie ütlete, kõik on võimalik. Aga ma ei saa rääkida täna mitte midagi sellist, mis võib olla piltlikult öeldes homme. Aga kindlasti ma ei taha erakonnatuks jääda. Vat see on raudne tõde. Valijate jaoks sa saad ikkagi midagi ära teha, kui oled erakonnas ja kui su mõtetele on toetajaid

Ja kui oled erakonnas, mis on võimul.

Ei, ma ei ole seda teile öelnud. Seda ütlesite teie.

Seda ütlesite sellega, et lahkusite sotsidest.

Ma ütlengi seda, et midagi saab oma valijate jaoks alati teha. Aga pead olema erakonnas, ükskõik millises. Olgem ikkagi ausad, üksikisiku sõnum on ikka hoopis väiksema kaaluga sellest, kui sõnumit annab korraga edasi seitse, kaheksa või kümme fraktsiooni liiget.

Teie senise käekirja järgi võib siis oletada, et need kaks varianti on EKRE ja Keskerakonnaga liitumine. Kas ongi nii?

See on praegu teie ütlus. Siin on praegu kõiki erakondi pakutud, aga ma ei ole ühelegi ajakirjanikule praegu midagi täies teadmises öelnud. See ei oleks minu poolt väärikas käitumine, kui ma praegu nimetaksin erakonna või erakonnad, millega olen mõtisklenud ühineda.

Ühesõnaga te ei ole kellegagi käsi löönud?

See, et mul kellegagi väga põhjalikud läbirääkimised on, on tõde.

Ainult ühe erakonnaga?

Miks te seda arvate?

Või mitmega?

Mõttes on mul ka otsustus olemas. Tänasel päeval on mul sisimas otsustus olemas. Aga ma ei saa.. ei ole väärikas sellest rääkida. Võib võrrelda sellega, et kana käib ka mööda õue ja kaagutab, aga kui ta pole munenud, siis vabandage väga..

Kui teil on otsus tehtud, siis oleks ju teie valijal ka õigus teada, kelle mängu te mängite?

Ma seda kindlasti oma valijale teatan. Kindlasti teatan.

Valijad on juba peaagu aasta oodanud.

Ei. Kaugeltki mitte. Kindlasti ma seda teatan.

Aga millal siis?

No näete, ma olen praegu Berliinis ja kõigepealt mul tuleb tagasi tulla.

Millal te siis teada annate oma otsusest?

Ma sellele küsimusele ei saa vastata.

Kes siis saab vastata?

Mina saan, aga ma ei saa vastata, sest ma ei tea seda. Ma ei saa vastata, kuna see oleks ebaaus, kui ma praegu siin ütlen, et ma teatan esmaspäeva hommikul või teisipäeva õhtul või ükskõik millal. Võib-olla nädala pärast? See ei oleks aus.

Kelle suhtes see aus ei oleks?

Kõikide suhtes. Sotsidest välja astumist ma ei otsustanud ju kaheksandal juunil, kui ma üheksandal välja astusin... Lõpliku otsuse vormistamisel andsin teada, mitte eelmistel päevadel.

Ütlesite praegu, et teil on otsus tehtud, kellega liitute.

Enda sees on otsus tehtud.

Millal te selle otsuseni jõudsite?

Vat niimoodi ma ka kuude või nädalatega ei märgista endale.

Ikka pikalt on otsus tehtud?

Jah, täpselt nii. Sama pikalt, nagu ma otsustasin sotsidest välja astumist, otsustasin ka seda, kuidas ja kellega ma ühinen.

Olite siis pikalt sotside fraktsioonis teadmisega, et liitute mõne teise erakonnaga.

Ei. Mitte kaugeltki..

Aga nii te ju ütlesite.

Ei. Ma ütlesingi, et mõtisklesin. Täpselt – nii ma ütlesingi, et ma mõtisklesin. Kas ma mõtisklesin.. Mõtisklesin kõike. Mõtisklesin täpselt samamoodi. Mõtisklesin ka kõiki. Mõtisklesin kõiki. Jah. Ja ma ei tee neid otsustusi üle öö.

Millal teist siis Tallinna volikogu aseesimees saab?

Oi ma ei tea. Mis te küsite minu käest.. Ma ei kuulu kuskile erakonda, ma ei tea kas üldse saab olla kuskil mingi liige.

Kindlasti saab. Praegu on volikogu aseesimees lausa Mart Luik opositsioonist.

Kui ta on valitud.. loomulikult ta ju valiti. Ma ju isiklikult ise olin siis volikogus. See on ju demokraatlikult valitud salajasel hääletusel. Inimene kuulub ju Isamaa fraktsiooni.

Olete ka ise valmis asuma sellele positsioonile?

Otsustan siis, kui olen kuskile nõus asuma või mitte. Seda ma ei saa ju teiega otsustada.

Teil on ju otsus tehtud juba.

Miks te nii arvate? Teie arvate nii, aga meie teiega ei tee neid otsuseid. Praegune seis on selline.

Kuna te revisjonikomisjoni esimehe koha pealt taandute?

Nüüd ma taandun koheselt. Juunis ma juba selle küsimuse tõstatasin oma fraktsioonis, aga siis lubati mul jätkata. Sada protsenti ma koheselt selle avalduse saadan kohe, kui olen Eestis tagasi.

Miks te ikkagi sotside fraktsioonist varem ära ei läinud, kui teil oli otsus juba varasemalt tehtud, et liitute teise erakonnaga?

Nagu ma ütlesin, siis ka välja astumise otsust ma tegin kuid. Aga lõplik otsustus oli siis. Ja täpselt samamoodi nüüd, mul oli kuid kõikvõimalikke mõtteid, aga ma ei teinud, kuna mul ei olnud ka endal lõplikke otsuseid. Kui nüüd fraktsioon nii otsustas, siis jõudu neile.