RSF märgib, et kriis Postimehes näib olevat mitmete erimeelsuste kulminatsioon ajakirjanike ja juhtkonna vahel, mis sai alguse 2015. aastal, kui Postimehe ainuomanikuks sai oma varanduse ravimite jaekaubanduses teeninud rikas ärimees Margus Linnamäe.

RSF nimetab Postimehest lahkunud ajakirjanikke, ja teatab, et ajakirjanikud avastasid varem, et juhtkond on alustanud uuringut nende teemavaldkonnas neid sellest teavitamata.

„Me oleme mures, et lahkumine Postimehest võib märkida uuriva ajakirjanduse lõppu riigis, mida on seni peetud ajakirjandusvabaduse mudeliks,” ütles RSF-i Euroopa Liidu ja Balkani maade osakonna juht Pauline Adès-Mével. „Selle omanik peab ära hoidma igasuguse sekkumise juhtkonna poolt ajalehe ajakirjanduslikku sisusse.”

RSF väljendab muret selle üle, kuidas Postimees ilma kõigi lahkunud andekate inimesteta ellu jääb ja mis saab lahkunud ajakirjanikest, kui uuriv ajakirjandus selles väikeses riigis, kus on vaid 1,3 miljonit elanikku, kokku tõmbub.

RSF on Linnamäe kontrolli üle Postimehes muret väljendanud juba 2019. aasta aprillis, kui ajakirjanikud ütlesid, et neile on avaldatud erinevas vormis survet tema ärihuvidega seotud ürituste kajastamiseks.

RSF-i 2019. aasta maailma ajakirjanduse vabadusindeksis oli Eesti 180 riigi hulgas 11. kohal.