„2019. aasta kevadel Euroopa kardioloogide kongressil juhtus harukordne. 10 minutit terve saal aplodeeris püsti seistes kõnetooli juures viibinud inimesele. Ta oli Arvo Sauga - eesti tudeng. Just tema tegi ettepaneku kasutada ainulaadset valemit, mis võimaldas ravida hüpertensiooni ja ennetada insuldi või infarkti vererõhu tõttu.”

Niisuguste pidulike sõnadega algab reklaam, mille eesmärk on müüa haigetele tõestamata omadustega toidulisandit nimega ReCardio. See ravim pidavat tegema imet: ravima algfaasis haiguse täielikult ning kõrvaldama hüpertensiooni algpõhjuse. Lisandub ähvardamine traditsiooniliste apteegiravimitega, mis „rikuvad nii veresooni kui südant, tuues surma, insuldi ja infarkti lähemale.” Reklaam on esitatud intervjuu kujul, kõnelejaks maailma kümne kõige targema arstitudengi nimekirja kuuluv Arvo Sauga. Küünilisuse tipuna seisab tellimuse täitmise vormil algvariandina kellegi Lembit Ulfsacki nimi ja telefoninumber.

Lisaks välja mõeldud imelapsest teadlasele saab libaartiklis sõna Lydia Lille, kes olevat Eesti Kardioloogiliidu esimees. Juba esimese kiire internetiotsinguga on võimalik tuvastada, et artiklis toodud inimesi päriselus ei eksisteeri - nagu pole olemas ka kardioloogiliitu. Ometi sattuvad reklaami ohvriks paljud meeleheitel haiged.

„Arstid saavad pidevalt telefonikõnesid sel teemal, kas ReCardiot on mõtet usaldada,” tunnistab südamearst, Eesti Kardioloogide Seltsi juht Margus Viigimaa. „Kahjuks jäävad inimesed reklaami uskuma, isegi kui on näha, et see on google translate`i abil tõlgitud.”

Tema sõnul on tabatud kõige haavatavamat sihtgruppi: kõrge vererõhk on probleemiks pea pooltele keskealistele ja vanematele. Ta rõhutab, et tegemist on Veterinaar- ja Toiduameti poolt keelustatud toidulisandiga. „Keegi pole uurinud, millised mõjud sellel toidulisandil on. Positiivsed ei ole need kindlasti,” kinnitab ta.

Viigimaa sõnul on kurb, et meeleheitel patsiendid on tervenemise nimel valmis milleks iganes ning seetõttu on neile võimalik keelatud kaupa pähe määrida. „Loobumine pärisravist on väga sage probleem,” toob ta välja kõige suurema mure, „inimeste ohuteadlikkust tuleks tõsta. Eriti vanemaealised inimesed ei oska internetis orienteeruda. Nende jaoks on kõik, mis kirja pandud, tõde.”

Võltstoote vahedajatele jälile saada on sisuliselt võimatu. Sama kinnitab ka tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve liit. „Oleme uurinud reklaami tausta, kuid ettevõtja nime pole tuvastanud. Küll aga oleme välja selgitanud, et tegemist on USA-s registreeritud veebilehega ning seetõttu ei ole meil mingit võimalust nende tegevust takistada. TTJA saab tegutseda vaid juhul, kui kaupleja on registreeritud Euroopa Liidus,” selgitab TTJA kommunikatsiooniekspert Anne-Mai Helemäe. Kaebusi ravimi kohta tarbijatelt tema sõnul seni laekunud ei ole.