Ei peaminister Benjamin Netanyahu ega tema pearivaal Benny Gantz suutnud pärast septembris toimunud valimisi koalitsiooni moodustada, vahendab BBC News.

Gantzi tsentristlik Sinise ja Valge allianss sai septembrikuistel valimistel 120-kohalises Knessetis 33 ja Netanyahu parempoolne Likud 32 kohta.

Et kumbki neist ei suutnud moodustada koalitsiooni, millel oleks olnud enamus ehk 61 kohta, kutsus president Reuven Rivlin neid moodustama rahvusliku ühtsuse valitsust.

Võimu jagamise läbirääkimised nurjusid aga erimeelsuste tõttu selle üle, kes peaks olema esimesena peaminister, Netanyahu nõudmise tõttu kaasata temaga liidus olevad ultraortodokssed erakonnad ja Gantzi keeldumise tõttu töötada peaministri alluvuses, kes seisab silmitsi kriminaalsüüdistustega.

Eelmisel kuul esitas Iisraeli peaprokurör Netanyahule süüdistused altkäemaksus, pettuses ja usalduse murdmises kolmes juhtumis.

Teisipäeva õhtul kordasid Netanyahu ja Gantz, et tahavad moodustada rahvusliku ühtsuse valitsuse ja vältida uusi valimisi.

Eile aga, kui tähtaeg lähenes, esitasid nii Likudi kui ka Sinise ja Valge parlamendiliikmed eelnõu Knesseti laialisaatmiseks ja valimiste korraldamiseks 2. märtsil.

Esimesel lugemisel kiideti see heaks häältega 50-0.

Pole aga selge, kas uued valimised suudavad patiseisu murda. Küsitluse järgi saaks Sinine ja Valge praegu 37 ja Likud 33 kohta.

Netanyahule esitatakse aga väljakutse erakonna sees. Tema vastu kavatseb esimehe valimistel kandideerida endine siseminister Gideon Saar.