Muscat ütles, et palub valitseval leiboristlikul parteil alustada protsessi tema järeltulija leidmiseks 12. jaanuaril, vahendab BBC News.

Meeleavaldajad on aga nõudnud Muscati viivitamatut tagasiastumist Caruana Galizia surma tõttu.

Caruana Galizia tappis 2017. aastal autopomm. Ta uuris korruptsiooni Malta äri- ja poliitilise eliidi hulgas. Laupäeval esitati kaasosaluses mõrvas süüdistus väidetavalt valitsusametnikega seotud ärimehele.

Selgitades otsust tagasi astuda ütles Muscat, et seoses mõrvajuurdlusega on mõned otsused olnud head, aga teised oleks võinud teha paremini. „Kogu vastutus, mille ma pidin oma õlule võtma, ei ole kindlasti võrreldav valuga, mida ohvri perekond kannatab,” lisas Muscat.

Muscat ütles, et astub erakonna juhi kohalt tagasi 12. jaanuaril ja peaministri kohalt sellele järgnevatel päevadel. Muscat on olnud võimul kuus aastat, olles võitnud kahed järjestikused valimised suure vahega ja juhtides riiki jõukuseperioodil.

Pealinnas Vallettas tuli varem tänavatele suur hulk meeleavaldajaid, kes nõudsid Muscati viivitamatut tagasiastumist.

Avalikuks saanud fotol on näha Muscati endist personaliülemat Keith Schembrit koos Melvin Theumaga, kes on Caruana Galizia mõrva väidetav vahendaja.

Pahameel Muscati tegevuse üle kasvas sel nädalavahetusel, kui ärimees Yorgen Fenechile esitati süüdistus mõrvas kaasosaluses.

Eelmisel aastal tehti kindlaks, et Fenech oli saladusliku Dubais registreeritud firma 17 Black omanik. See firma oli 2016. aastal niinimetatud Panama paberite nimekirjas.

Väideti, et 17 Black kavatses teha salajasi makseid Schembri ja turismiminister Konrad Mizzi asutatud firmadele.

Nii Schembri kui ka Mizzi astusid eelmisel nädalal tagasi, aga eitavad igasuguseid kuritegusid. Mizzi eitas ka ärisidemeid Fenechiga.

Kolm meest on vahi all süüdistatuna Caruana Galizia otseses mõrvamises autopommiga. Need on vennad Alfred ja George Degiorgio ja nende sõber Vincent Muscat.