Septembris välja kuulutatud määrus jõustus pühapäeval, vahendab uudistekanal BBC.

Valitsuse sõnul soovib ta kaitsta "küberruumis kodanike seaduslikke õigusi ja huve".

Hiina kasutab oma elanike jälgimiseks juba mõnda aega näotuvastustehnoloogiat, olles selliste arendustega maailmas juhtival kohal. Inimeste privaatsust vähendava tehnoloogia intensiivne kasutamine kogu riigis on viimastel aastatel põhjustanud aga ka tõsist arutelu.

Uute mobiili- või mobiilse andmeside lepingute sõlmimisel pidid inimesed juba praegu näitama oma riiklikku isikutunnistust (nagu nõutakse seda paljudes riikides) ja laskma neil sellest koopia teha.

Kuid nüüd kontrollitakse ka nende nägusid, väidetavalt veendumaks, et nad esitavad õige isikut tõendava dokumendi.

Hiina on aastaid üritanud jõustada reegleid tagamaks, et kõik, kes kasutavad internetti, teevad seda oma pärisnime ja identiteedi alt.

Näiteks 2017. aastal vastu võetud seadused nõudsid internetiplatvormidelt, et need kontrolliks kasutajate tõelist identiteeti enne, kui lubavad viimastel veebisisu postitada.

Telekommunikatsioonioperaatoritele kehtestatud viimase määruse koostas tööstus- ja infotehnoloogiaministeerium eesmärgiga seda süsteemi "tugevdada" ja tagada, et valitsus suudaks tuvastada kõik mobiiltelefonide kasutajad. Enamik Hiina internetikasutajaid siseneb veebivõrku just oma telefonide kaudu.

Oxfordi ülikooli Hiina tehisintellekti teadlane Jeffrey Ding ütles, et kommunistliku valitsuse üheks motivaatoriks anonüümsetest telefoninumbritest ja interneti-kontodest vabanemisel oli küberturvalisuse suurendamine ja internetipettuste vähendamine.

Kuid teine tõenäoline motivaator on ka elanikkonna parem jälgimine: "See on seotud väga tsentraliseeritud tõukega proovida kõigil silma peal hoida või vähemalt on see nende ambitsioon."