Norra politsei julgeolekuteenistuse (PST) eestkõneleja Martin Bernsen ütles, et USA kodanik peeti Norra immigratsiooniseaduse 106. sätte alusel laupäeval Oslos kinni, sest teda on alust kahtlustada "ilmse rolli mängimises inimeste radikaliseerumises", vahendab kohalik rahvusringhäälingukanal NRK.

Võimud keeldusid avaldamast äärmuslase nime, ent ajakirjanduse teatel on tegemist 66-aastase valgete ülemvõimu toetaja Greg Johnsoniga, kes pidi osalema võrgustiku Scandza Forum konverentsil.

Johnson juhib Ameerikas valgete ülemvõimu propageerivat kirjastust Counter-Currents Publishing. Oma kirjatöödes on ta muu seas leidnud, et luua tuleks riik, kus oleks võimalik elada eranditult valgenahalistel inimestel, sest "mustanahalised ei pea valgete ühiskonda sobivaks".

Ta on ühtlasi ka avalikult antisemiit, pidades valgete peamisteks vaenlasteks juute.

Tänavu veebruaris väisas Johnson ka Eestit, kuhu ta kutsus esinema EKRE juhatusse kuuluv, erakonna noorteühenduse Sinine Äratus juht ja Riigikogu liige Ruuben Kaalep.

26-aastane Kaalep, kes kutsus antisemiidi EKRE noorliikmetele oma ideid tutvustama, eitas toona teemast kirjutanud Ekspressile, et on ise antisemiit. Johnsonit kirjeldas ta kui "paremrahvuslast", eitades viimase antisemiitlust. Kaalep valetas.