Evestus postitas ühismeediasse seisukoha, mille pealkirjastas "Ei saa mitte vaiki olla". Ta märkis, et peaprokuröri kandidaate on prokuratuuris piisavalt. "Ometi ei julgenud ükski prokurör vähemalt kümme kuud tagasi prokuratuuris valju häälega unistada peaprokuröri ametikohast, sest kõik teadsid, kellele see kuuluma peab ning sellist reetmist välditi eos," edastas endine riigiprokurör.

"Ometi ei ole seni ühegi tegutseva ja seeläbi ka tunnustatud prokuröri nime välja käidud. Selle kandidaadi väljakutseks oleks oma tugeva (või siis halvimal juhul ka nõrga) kaela eksponeerimine ja seda kõike senise peaprokuröri (reedest kohusetäitja) valvsa pilgu all," lisas Evestus. Ta märkis, et olukord on pinev, kõik on võimalik ning terav poliitiline diskussioon jätkub. "Töörahu säilitamine mind selles olukorras ei veena. Viimase kõikuma löömisele aitas kaasa muidugi valitsuse ebakindlus ja jäärapäisus. Aga inimene ja seega ka töötaja kipuvadki olema tihti vaid mänguasjad," edastas ta.

"Aga kuna ma pole ei valitsuse ega prokuratuuri liige, siis jäägu see sinnapaika. Üks teine asi teeb hoopis muret," teatas Evestus. Teda kurvastab asjaolu, et süsteemist lahkunud spetsialiste ei meenuta selles väidetavas olematus konkurentsis keegi. "Isegi kui senine peaprokurör on selleks olnud liialt keskendunud enda valimis- ja olelusvõitlusele (inimlikult ju igati mõistetav), peaks õiguskaitsesüsteemis pikka praktilist kogemust omav justiitsminister hästi teadma, et mitmed professionaalidest endised prokurörid tegutsevad tänasel päeval lugupeetud, hinnatud kohtunike, advokaatide või ministeeriumi ametnikena," selgitas Evestus. Ta ei saanud nõustuda seisukohaga, et senise peaprokuröri Lavly Perlingu kohale ei leidu sobivat juristi.

"Olgu siis nad täna organisatsiooni sees või sealt juba lahkunud. Pigem me ei kuule neist. Ja isegi juhul, kui need juristid pole endised prokurörid, ei asu võitlustulle ega soovi valada oma viimast veretilka ja vaimujõudu EKRE-süüdistustega võitlemiseks, siis oleks aus ja väärikas, et me vähemalt teaksime, et nad on olemas," märkis Evestus. "Seni teame, et on vaid üks ja sellest on vähe. Ma ikka veel usun, et see ametikoht ei ole poliitikute huvidest lähtuvalt täidetav ja usun, et iga prokuröri saadab tema töös sõltumatus," lisas ta.

"Olen jätkuvalt arvamusel, et peaprokuröri amet on väljakutseid esitavaks ametikohaks ning ihkaks näha kandidaatide tõsiseltvõetavaid nimekirju," lõpetas Evestus postituse.

Endine Vaba Lava juht kinnitas Delfile, et tahtis postitusega juhtida tähelepanu sobivatele õigussüsteemis töötanud inimestele, kes sobivad peaprokuröri kohale. "Eestis on mitu sobivat kandidaati, usun, et justiitsministeerium teab, kes on ametiks pädevad," sõnas Evestus.

Küsimusele, kas Evestus plaanib ise end peaprokuröriks välja pakkuda, vastas ta järgmiselt: "Ma ei saa tõlgenduste vastu seista." Evestus kinnitas aga, et talle pole pakkumist tehtud ning tema eesmärk polnud teha kampaaniat iseendale.