„Nagu ma olen varem jõuliselt öelnud ja lihtsalt kordamiseks, kui Türgi teeb midagi, mida mina oma suures ja võrreldamatus tarkuses pean piiri ületavaks, hävitan ma ja pühin täielikult minema Türgi majanduse (olen teinud seda varem!),” kuulutas Trump kohaliku aja järgi eile hommikul Twitteris, vahendab CNN. „Nad peavad koos Euroopa ja teistega vaatama kinni võetud ISIS-e võitlejate ja perekondade üle. USA on teinud kaugelt rohkem, kui keegi oleks võinud kunagi oodata, sealhulgas hõivanud 100% ISIS-e kalifaadist.”

Enne seda avaldas Valge Maja üleskirjutuse Trumpi telefonivestlusest Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga. Valge Maja teatel räägiti pikalt plaanitud operatsiooni läbiviimisest Põhja-Süürias, milles USA relvajõud ei osale, ja Valge Maja teatas, et USA delegeerib vastutuse eelmise kahe aasta jooksul kinni võetud ISIS-e võitlejate üle Türgile.

See samm tähendab suurt muutust USA välispoliitikas ja annab Türgile sisuliselt rohelise tule rünnata USA toetatud kurde. Kurde on pikka aega peetud USA kõige usaldusväärsemateks partneriteks Süürias ja nad on mänginud võtmetähtsusega strateegilist rolli Islamiriigi-vastases võitluses.

Trumpi otsust kritiseerisid teravalt paljud USA kongresmenid.

Trump kaitses oma otsust, kirjutades Twitteris, et „meil on aeg väljuda nendest naeruväärsetest lõpmatutest sõdadest, millest paljud on hõimusõjad, ja tuua oma sõdurid koju”.

„ME VÕITLEME, KUS MEIL ON SELLEST KASU, JA VÕITLEME AINULT, ET VÕITA,” jätkas Trump. „Türgi, Euroopa, Süüria, Iraan, Iraak, Venemaa ja kurdid peavad nüüd olukorra lahendama ja mõtlema välja, mida nad tahavad teha kinni võetud ISIS-e võitlejatega oma „naabruses”. Nad kõik vihkavad ISIS-t, on olnud vaenlased aastaid. Meie oleme 7000 miili kaugusel ja lööme ISIS-e uuesti puruks, kui nad tulevad kuhugi meie lähedale!” kirjutas Trump.