RKK pressiesindaja sõnul oli märtsis väljakuulutatud hanke eesmärgiks leida ajutist personali kaitseväe ja kaitseliidu töökodadesse maismaasõidukite konserveerimiseks ajal, mil vajadus sõidukite hoolduse ja konserveerimise järel on tavapärasest suurem - suurõppuste järel ning hoolduse tipp-perioodidel.

"Konserveerimistööde käigus teostatakse kõigile sõidukitele pesu, tehnilise seisukorra kontroll ja ladustamine, vajadusel täiendav korrosioonitõrje, tehniline hooldus ning jooksev remont," ütles Mühling Delfile. Konserveerimise orienteeruv maht on umbes 300 sõidukit aastas. Leping sõlmiti neljaks aastaks.

Täpne tööde nimekiri, ajakava ning tarve tööjõu järele sõltub kaitseväe ja kaitseliidu vajadustest ning õppustel täidetud ülesannetest. Konkreetsete tööde tegemiseks sõlmitakse iga kord uus hankeleping, kus on täpselt kirjas nimekiri tehtavatest töödest, ajakava ja vastav tööjõuvajadus.

Hanke raames palgatakse soovitud perioodil töö korraldajad, tehnilise kontrolli teostajad, autotehnikud, konserveerijad, autopesijad-abitöölised, autojuht-ladustajad, autoelektrik-autotehnikud, keevitaja-autotehnikud.

Töö läbiviimise kohad paiknevad väeosades ja linnakutes üle Eesti. "Konserveerimisele kuuluvad erinevad kaitseväes ja Kaitseliidus kasutatavad masinad ja haagised, mis ei ole igapäevases kasutuses, kuid mida üksused vajavad õppuste ja kriisiolukordade tarbeks," ütles Mühling.

Teisel pakkujal jäi puudu 25 000 euro eest kogemusi

Hanke võitnud BDT OÜ-ga sõlmiti raamleping 5. juulil. Raamlepingu eeldatava maht on 8 miljonit eurot. Lepingu pikkus on neli aastat, võimalusega pikendada seda veel kolme aasta võrra.

Baltic Defence & Technology OÜ on 2012. aastal asutatud ettevõte, mis tegeleb militaarsõidukite remondi ja hooldusega. BDT on Saksamaal tegutseva Dirks gruppi kuuluva ettevõtte EAFT tütarfirma.

Gruppi kuuluvate ettevõtete tegevusvaldkonnad ulatuvad kaitsetööstusest kuni logistika ja rõivadisainini. BDT tegeleb militaarsõidukite remondi ja hooldusega.

RKK märtsis väljakuulutatud hanketeate vastu tundis huvi ka teine pakkuja - OÜ Bristol Trust, mis aga konkurentsist kõrvaldati, kuna hanke tingimused nõudsid pakkujalt tööjõu rentimise kogemust viimase kolme aasta jooksul 250 000 euro eest. Bristol Trustil jäi sellest kogemusest puudu ligi 25 000 euro eest tööjõu rentimist.

Bristol Trusti esindanud vandeadvokaat Sandor Elias ütles Delfile, et hankija poolt termini “tööjõu rentimine” kitsendav tõlgendamine tõi kaasa selle, et kvalifitseeruski vaid üks pakkuja, kellega ka 8 miljoni euro maksumusega hankeleping sõlmiti.

"Hankijal ei ole mõistagi kuidagi keelatud vaid ühe pakkuja kvalifitseerimine, ent samas olnuks kvalifitseerimistingimusi seades hankijal soovi korral õiguslikult võimalik ka laiemat konkurentsi soosida," ütles Elias.

Bristol Trust vaidlustas hankest kõrvaldamise ka riigihangete vaidluskomisjonis, mis jättis vaide rahuldamata. Otsus on jõustunud ja edasi seda ei kaevatud.