Selle nädala algul kutsus Häädemeeste lasteaia direktor Sale Leppik asutusse mõned lapsevanemad, et nad aitaksid pisut mööbli paigutamisega. Lasteaed oli suvest remondis olnud ja sügiseseks õppeaastaks pidanuks esialgse plaani kohaselt ruumide siseviimistlus valmis saama. Viimase info kohaselt lastakse aga lapsed sisse alles tuleval esmaspäeval. Suur osa lastest on seni kodused olnud, teistele on aga leitud ruum lastehoiuks.

Viimistlustöödega sina-peal olev lapsevanem Triin märkas remonditavatesse ruumidesse sisse astudes kohe, et seal on asju ikka kõvasti üle jala tehtud. Põrandaplaadid on viltu, kraanikausid paigutatud eri kõrgustele, käsipuu on laines, põrandat on plaaditud täiesti erinevat mõõtu plaatidega, põrandaliistud on kortsus. Ja mida kõike veel.

Tagatipuks oli abivallavanema Jaak Vapra sõnul veel täna uputanud pesuruumi põrand, mida parasjagu remonditi. Sealt oli vesi jõudnud sõimerühmade lakke, mis tekitas omakorda uputuse.

See uputus, mis on tegelikult nende remonttöödega juba korduv nähtus, oli Vapra sõnul valla poolt ehitajatele põhiline etteheide. Viltused plaadid ja laines liistud on kõigest esteetiline probleem. "See, et plaat on natukene viltu, ei sea kedagi ohtu. See on tõesti paha, aga me saame lapsed vastu võtta," ütles Vapper Delfile.

Lihthanke Häädemeeste lasteaia siseviimistlemiseks võitis juulis Rakverest pärit ettevõte Tarvaprojekt OÜ, mida veab sealne linnavolinik Janno Jõe. Jõe ei soostunud lasteaia remontimist telefoni teel kommenteerida ja palus ööpäeva, et küsimustele meilitsi vastata.

Remonttöödel järelevalvet teostanud Enno Tammekivi sõnul ei ole aga ehitusel erilisi vigu tehtud, sest maja on vana. "Vanade nõukogude aegsete majade tegemine on väga raske. On ju teada, mis sealt tuleb," ütles ta.

Tammekivi sõnul on ehitusel pildistatud täiesti poolikuid asju (pildid on tehtud kümme päeva enne tähtaega) ja nende pihjal ei tohiks ehitajat hukka mõista.

"Põrandaplaadid on okei," ütles järelevalvet teostav Enno Tammekivi.

Häädemeeste lasteaia ehituspraak

Tammekivi sõnul oligi projekteerija ette näinud, et põrand tuleb teha malelauas erinevate toonidega. "Kui on erinevad toonid, on ka erinevad partiid," selgitas ta, miks plaadid erineva paksuse ja pikkusega on.

Tarvaprojekt OÜ tutvustab end kodulehel kui kõrge tasemega ehituse peatöövõtu ja projektijuhtimise teenust pakkuvat ettevõtet. "Eriti oluliseks peame kiirust, täpsust ja usaldust," selgitab ettevõte oma prioriteete.

Tarvaprojekt OÜ võitis juulis Häädemeeste valla korraldatud hanke, millega võttis ülesandeks teha lasteaia kahe rühma ruumide ja koridori remont vastavalt siseviimistlusprojektile, mis hõlmas ka pesuruumi seadmeid, mõnda ust ja koridori lae valgustust. Ilma käibemaksuta läinuks töö maksma 51 344 eurot.

Seda raha pole aga Tarvaprojekt veel näinud, sest töö tegemise ametlik tähtaeg kukub alles nädala pärast - ehkki omavahel loodi kokkulepe, et ideaalgraafiku järgi võiks tööd valmida juba septembri alguseks, et lapsed juba sisse pääseksid.

Lapsed pääsevad praeguse plaani järgi sisse aga alles 16. septembril ehk tuleval esmaspäeval. Teisipäeval kohtub vald Tarvaprojekti esindajaga, et arutada edasisi plaane, sest sellise remondiga ei saa vald rahul olla. Suure tõenäosusega tuleb ehitajal remont korralikult ette võtta tuleval suvel.