Netanyahu ütles eile, et kavatseb annekteerida Jordani jõe oru, mis moodustab Läänekaldast suure osa, kui võidab järgmisel nädalal parlamendivalimised, vahendab Reuters.

Iisrael hõivas Läänekalda 1967. aasta sõjas ja palestiinlased, kes allkirjastasid 1990. aastal Iisraeliga ajutised rahukokkulepped, tahavad sellest teha oma tulevase riigi osa.

Araabia Liiga välisministrid teatasid pärast kohtumist Kairos, et peavad Netanyahu teadaannet ohtlikuks arenguks ja uueks Iisraeli agressiooniks, deklareerides kavatsust rikkuda rahvusvahelist õigust.

„Liiga peab neid avaldusi igasuguste rahuprotsessis edasimineku võimaluste õõnestamiseks, mis torpedeerib kõik selle vundamendid,” öeldi avalduses.

Jordani orus ja Surnumere põhjapiirkonnas elab Iisraeli inimõigusteorganisatsiooni B’Tselem andmetel umbes 65 000 palestiinlast ja 11 000 juudi asunikku. Peamine palestiinlaste linn on Jeeriko, lisaks sellele on seal 28 küla ja väiksemaid beduiinide kogukondi.

Jordaania välisminister Ayman Safadi nimetas Twitteris Netanyahu plaani tõsiseks eskaleerumiseks. Jordaania ja Egiptus on ainsad araabia riigid, kellel on Iisraeliga rahuleping.

Saudi Araabia mõistis Netanyahu avalduse hukka ja kutsus korraldama Islamikoostöö Organisatsiooni erakorralise kohtumise.

Katar kordas oma toetust kahe riigi lahendusele.