Täna hommikul andis prokuratuur teada, et 30. juuli pärastlõunal veetis kamp poisse aega Pärnu kesklinnas garaažide juures.

Kahtlusaluse lähedane ütles Delfile, et 13-aastane seltskonnas viibinud noormees oli pööranud 15-aastasega tülli ning ähvardanud teda pussitada. 15-aastane poiss oli seepeale ägestunud ning hakanud teda peksma, lüües teda põlve ja rusikaga mitmel korral vastu pead.

Ohver lahkus prokuratuuri kinnitusel kohtumispaigast omal jalal, kuid tõenäoliselt vastu pead antud hoopide tagajärjel tekkis tal ajukahjustus. Nagu ka prokuratuur, kinnitas ka üks lööja kaaslane Delfile, et sündmusel oli pealtnägijaid.

15-aastane noormees on varasemalt toime pannud enam kui 15 õigusrikkumist ning ta on aasta tagasi süüdi mõistetud kehalises väärkohtlemises, väljapressimises, varguses, asja omavolilises kasutamises ja avaliku korra raskes rikkumises.

Viiel korral on noormees osalenud alaealiste komisjoni istungil, talle on määratud üldkasuliku töö ning kohustus läbida pereteraapia, käia eripedagoogi ja lastepsühhiaatri juures.

Ka noormehe klassikaaslane kirjeldab teda probleemse poisina, kellel oli pidevalt endast noorematega konflikte. Põhiliselt tekkisid tülid sellest, et noormees oli teistele raha võlgu või neilt midagi ära võtnud.

Teine klassikaaslane mäletab, et noormees oli "suslik", kes võttis oma onu kodust asju, mis hiljem koolis maha müüs.

Delfile teadaolevalt on 15-aastasel lööjal endal laps.

Pärnu linnavalitsuse lastekaitse osakond hoidis pidevalt poisil silma peal. "Pere on saanud pereteraapiat ja muud abi. Kahjuks sellest kahtlusaluse nooruki puhul abi ei olnud ja kohus otsustas ta eelmisel aastal suunata Maarjamaa Hariduskolleegiumi," vahendas linna pressiesindaja.

"Algul, kui nooruk erikooli suunati, tundus, et kõik on läheb kenasti. Paraku hakkasid alates aprillikuust kodukülastustega kaasnema rikkumised, nooruk on põgenenud kooli territooriumilt ega ilmunud linnaloalt õigel ajal tagasi," jätkas ta.

Sagenenud rikkumiste taustal taotles lastekaitseteenistus poisi viibimist Maarjamaa Hariduskolleegiumis pikendada. Kirjutati taotlused sotsiaalkindlustusametile ning kohtule.

Sotsiaalkindlustusametist saabus vastus, mis edastas, et noormehe käitumist saab parandada ka muude meetmetega. Ta lasti 24. juulil koolist välja.

Ka kohtusse kirjutatud avaldus lükati tagasi, aga pisut teistel põhjustel. Nimelt kirjutas lastekaitseteenistus avalduse õiguskaitse korras, aga seadus seda ei võimalda. ". Seega tuli Pärnu linna esialgse õiguskaitse taotlus jätta menetlusse võtmata, sest seadusandja ei anna võimalust esialgseks õiguskaitseks sellistes menetlustes. Kohus ei ole pikendamisest keeldunud," vahendas kohtu pressiesindaja.

Hulgaliselt rikkumisi viisid aastaks Maarjamaa kinnisesse kooli

Eelmisel aastal mõisteti praeguseks 15-aastane lööja süüdi korduvas kehalises väärkohtlemises, väljapressimises, grupiviisilistes süstemaatilistes vargustes, mis oli toime pandud sissetungimisega. Lisaks mõisteti ta süüdi veel asjade omavolilises kasutamine grupiviisiliselt ja vägivallaga avaliku korra rikkumises.

Kui täisealine oleks nende tegude eest tõenäoliselt saanud aastatepikkuse vangistuse, siis toona poisieas noormehe puhul halastati ja määrati talle mõjutusvahendina kohustus osaleda sotsiaalprogrammis. Lisaks paigutati ta kinnisesse õppeasutusse Maarjamaa hariduskolleegiumisse.

Näiteks oli toonase süüdistuse kohaselt noormees koos oma kahe sõbraga 2017. aasta novembris kallale läinud 12-aastasele lapsele, pekstes teda rusikate ja põlvedega näkku ja makku. Kummargil olnud ohver sai veel enne maha kukkumist põlvega näkku ning maaslamajana sai ta veel jalaga pähe.

Sellele järgnes 2018. aasta veebruaris 10-aastase inimese kiusamine, kui ta ei lasknud esialgu last bussist välja ning hiljem varastas temalt vägivalda kasutades rahakoti ja seal olnud 200 eurot.

Asja omavoliline kasutamine tähendas süüdistuses 22 000 eurot väärt auto "laenamist", millega Pärnu linnas ringi sõideti. Kiire lõbusõiduga suudeti auto väärtus 6000 euro võrra väiksemaks tekitada, sest sõit lõppes tänavavalgustusposti rammimisega.

Lisaks kõigele on poiss saanud hakkama ka hulgaliselt pisemate varguste ja sissetungidega, näiteks on ta pihta pannud kärakat, tubakat, telefone, komme ja kaelakette. Isegi huulepulga vargusega jäi ta vahele.

Jaga
Kommentaarid