James Alex Fieldsile mõisteti täna 32-aastase juuratudengi Heather Heyeri mõrva ja veel mitme föderaalkuriteo eest karistuseks eluaegne vanglakaristus, vahendab uudistekanal BBC.

Ta vabandas ohvrite perede ees "valu ja kaotuse" pärast, mida ta neile oma teoga põhjustas. „Iga päev ma mõtlen, mis oleks võinud minna teisti ja kuidas ma oma tegusid kahetsen. Ma vabandan,“ ütles ta.

Heyeri vanemad rääkisid kohtu ees tütre kaotamise valust. Tema isa Mark Heyer ütles Fieldsile: „Ma annan sulle andeks.“ „Ma loodan, et ta suudab ühel päeval tervendada ja ka teisi aidata,“ ütles hukkunu ema Susan Bro.

Tunamullu 11. augustil toimus Charlottesville'i Virginia ülikooli linnaku valgenahaliste ülemvõimu toetajate tõrvikurongkäik ja päev hiljem protestiaktsioon linna otsuse vastu viia ühest pargist ära Konföderatsiooni kindrali Robert E. Lee kuju.

Olukord muutus tuliseks, kui tänavatele tulid ka vastumeeleavaldajad ning kahe grupi vahel puhkes mitu kaklust. Võimudel õnnestus rahvas laiali ajada, ent hiljem sõitis neonats Fields autoga vastuprotestijate sekka, tappes Heather Heyeri ja vigastades veel kümneid inimesi.

USA president Donald Trump põhjustas toona omakorda üleriigilse skandaali, avaldates arvamust, et traagilistes meeleavaldustes „lasub süü mõlemal poolel“ ja „häid inimesi oli mõlemal poolel“.