Hollandi juhtimisel tegutsev riikidevaheline ühine uurimisrühm (JIT) nimetas neli reisilennuki allatulistamises kahtlustatavat ja esitas sellega esimest korda kellelegi kaasuses süüdistuse, vahendab uudistekanal BBC.

Süüdistuse seotuses lennuki allatulistamisega said kolm venelast - FSB endine kolonel ja nn Donetski rahvavabariigi kaitseminister Igor Girkin, tema kohusetäitja Sergei Dubinsk ja GRU endine sõdur ja separatiside luurejuht Oleg Pulatov - ning ka üks ukrainlane, Ida-Ukraina separatistide komandör Leonid Khartšenko, kes kõik kuulutati tänasest ka rahusvaheliselt tagaotsitavateks.

Malaysian Airlinesi lennuk Boeing 777 oli 17. juulil 2014. aastal teel Amsterdamist Kuala Lumpurisse, kui see tõenäoliset raketisüsteemiga Buk Ida-Ukraina kohal alla tulistati, tappes kõik 298 pardalolnut.

Uurijad süüdistavad rünnakus separatiste, kes lasid nende väitel lennuki alla Vene raketiga.

Venemaa eitab tänaseni igasugust omapoolset osalust ja süüdistab kuriteos hoopis Ukrainat.

JIT, mis soovib kahtlustatavate üle kohut mõista Hollandi seaduste alusel, on varem öelnud, et sel on "pikk nimekiri" huvipakkuvatest isikutest, ja palunud tunnistajate abi. Hiljuti teatasid prokurörid uutest avastustest, süvendades Hollandi meedias levinud hinnanguid, et kahtlustatavad tuutakse nimeliselt välja.

"Juba homme kuuleb maailm esimese nelja kahtluse all oleva isiku nime, ent nende süü tuleb siiski kõigepealt kohtus tõendada," ütles eile Ukraina esindaja.