Neljapäeva hommikul algas kampaaniameeskonnale viimane tihe kampaaniapäev, mille käigus toimusid viimased kohtumised riikide esindajatega ÜRO juures, kes täna toimuval hääletusel paberhääle kasti panevad.

Eesti esindusest ÜRO juures kujunes staap, kus võtsid oma koha sisse seal igapäevaselt töötavad ametnikud, välisministeeriumist kohale läkitatud abilised, ajakirjanikud ning viimaks ka presidendi ja välisministri saatjad.

Eesti suursaadik ÜRO juures Sven Jürgenson kommenteeris, et kuigi töö on viimastel nädalatel olnud eriti intensiivne, algas kampaania siiski sisuliselt 14 aastat tagasi. Jürgenson uskus, et Eesti kampaania on paistnud silma ning viimase päeva ponnistused on ainult abiks, kuid ei oma otsustavat tähtsust.

"Eestit teatakse kui väikeriiki, mis poksib enda liigast kõrgemale, kes tegelikult teeb rohkem kui väikeriigilt oodatakse. Eesti on sõnapidaja riik, Eesti on läbipaistev riik, Eesti maine on ÜRO-s hea," rääkis Jürgenson.

Ta tõi välja, et julgeolekunõukogusse pürgimisel on Eesti eeliseks just see, et Eesti saab olla sillaehitajaks, sest meil pole maailma konfliktides otseseid huvisid.

Päeval New Yorki saabunud välisminister Urmas Reinsalu kommenteeris, et Eestile peaks ÜRO julgeolekunõukogu olema NATO ja Euroopa liidu kõrval olema tähtis, sest ÜRO-l on roll kriiside mõtestamisel ning ennetamisel.

Reinsalu võttis kuu aja eest välisministriks saades üle oma eelkäijate töö. Ta tunnistas, et kuigi justiitsministrina ta oli teadlik, et otsus oli vastu võetud, oli viimane kuu tema jaoks väga intensiivne. "Erinevate eksootiliste riikide kolleege oma telefonikõnedega julgustada, et Eesti on vahva vunts, tuleb hääl anda. See kuu on andnud mulle positiivse energia, kui hästi on seda tööd teinud välisministeeriumi tiim," kiitis Reinsalu muuhulgas oma eelkäija Sven Mikseri tööd.

Reinsalult uurides, miks Eesti parem kandidaat kui Rumeenia on, kostis ta: "Me kunagi ei unusta ära esimest korda oma elus. Kui me rattaga sõitsime, ujumas käisime. Eesti jaoks oleks see esimene kord. Rumeenia on siin olnud mitmeid kordi järjest ning võtab rutiinina seda asja juba. Me oleme seda teinud õhinapõhiselt ja meil on vaja seda oma julgeoleku tagamiseks. Kui mina oleksin kuskilt maakera teiselt poolt hääletaksin julgelt Eesti poolt!"

Rumeenia välisminister arvas pisut teisiti. Nimelt toimusid kampaania lõpuüritused kõrvuti saalides ühel rõdul. Piiludes Rumeenia pidu, pidas seal sõjaka kõne riigi välisminister, kes teatas, et ükskõik kui tubli Eesti poleks olnud, tegeleb julgeolekunõukogu muuhulgas terrorivastase võitlusega, mille osas on Eestil vähe kogemust. "Julgeoleku turvamiseks on oluline, et teeksite õige valiku! See on d-day!" kutsus välisminister külalisi üles.

Vaata kõike pisut lähemalt juba videost!