Kiirsöögikohta kontrollis 27. augustil Künnap koos nooreminspektor Maarja Lillemetsaga ja leidis igalt poolt palju mustust, kirjutas Pärnu Postimees.

“Nii köögi seinad kui põrand olid määrdunud, kraanikausid täis pesemata nõusid, ruum haises, toitu täis külmseadmed olid äärmiselt mustad,” kirjeldas Künnap. Juhtivinspektor rääkis, kuidas Lillemetsa käsi kleepus pesemata jäämasina külge.

“Kui ma vaatasin köögis valamu alust, jäi mulje: potitäis jahukastet oli valatud kraanikaussi, mis omakorda voolas üle ääre ja kuivas, nagu oli voolanud. Kuivanud toidujäätmeid leidus tekstiilist käterättidel, kallid köögiseadmed olid rasvast ja mustusest läbi imbunud,” rääkis Künnap.

Inspektori sõnutsi kirjutati puudused inspekteerimise akti, millele kirjutas alla Mandarini juhataja ning üks omanikke Teno Luter.

Kontrollid algatasid väärteomenetluse, mille puhul toiduseadus lubab trahvida kuni 50 000 krooniga.

Analüüside tulemused näitavad, et kümnest hügieeniproovist viis on positiivsed ja neljast toiduproovist kaks ei vasta nõuetele. “Õnneks salmonellasid ei leitud,” märkis Künnap.

Inspektori arvates piisaks Mandarinil kahest päevast, et toidukoht puhtaks küürida ja oma paberimajandus korda ajada.

Pärnu Mandarini juhid ei nõustu tervisekaitse väidetega, kuid tunnustasid samas, et sanitaarhügieenilise koolituse on läbinud vaid Mandarini peakokk, teised töötajad mitte.

Tartu Mandarin levitas augusti lõpus salmonelloosi ja tervisekaitsjad sulgesid söögikoha. Tervisekaitsjad trahvisid Tartu Mandarini 20 000 krooniga.