Seeder on juba aastaid II sammast kritiseerinud ja rääkinud selle kaotamise vajadusest. Viimati tegi ta seda ERR-iga suheldes.

"See on kindlasti teema, mida me oma valimisprogrammis käsitleme. Praegu meil käivad veel erakonnasisesed arutelud ja kui me detsembriks oma programmi oleme kokku saanud, siis kindlasti leiab pensionisüsteemi ümber korraldamine selles kajastamist," kinnitas Seeder ERR-ile.

Pensioni II samba debatt on Isamaas tõesti tõsine, sest Seederil on vähe teda toetavaid liitlasi.

Neljapäeval tutvustas rahandusminister Toomas Tõniste rahandusministeeriumi eelnõu, mis reformib II sammast, vähendades selle kulusid ja andes fondivalitsejatele vabamad käed investeeringute tegemisel. Valitsuse pressikonverentsil küsimustele vastates ei kiirustanud Tõniste II samba kaotamisest rääkima.

Ta ütles, et valitsuses heakskiidu saanud eelnõu aitab lahendada üht suurt probleemi ehk II samba tootlikkust. "See ongi see murekoht olnud, et see tootlikkus on liiga väike. Selleks antaksegi vabamad käed investeerimisotsuste tegemisel fondidele, muuta need fondid efektiivsemaks ja teiselt poolt vähendatakse ka tasusid," ütles Tõniste.

Tõniste leidis, et on õige, kui inimesel on oma pensionivarade otsustamisel vabamad käed. Ta lisas, et tema eelnõu ju mõnes mõttes võimaldabki, et inimesel on võimalus valida kas konservatiivse või vähem konservatiivse II samba fondi vahel.

Koos Tõnistega vastutab pensioniküsimuste eest teine Seedri parteikaaslane, sotsiaalkaitseminister Kaia Iva. Ka tema ei kiirustanud II sammast maha matma.

Iva ütles, et kohustuslikku II sammast tuleb vaadata koos I sambaga. II sambasse koguvad inimesed raha, mis investeeritakse ja mille inimesed pensionipõlves kätte saavad. I sammas on riiklik, sellest maksab riik praegustele pensionäridele raha, mida korjatakse praegustelt maksumaksjatelt.

Iva kiitis Tõniste värsket II samba parandamise eelnõu. Ta ütles, et töö II samba tootlikkuse ja paindlikkuse parandamiseks jätkub. "Mina näen, et II sammast on ka tulevikus rahvastikutrendide tõttu vaja," ütles Iva. Pensioniks ette kogumine on vajalik, aga mis kujul seda teha, see vajab tema sõnul kogu aeg järelemõtlemist ja vajadusel süsteemi parandamist.

Seedri arvates on II samba vabatahtlikuks muutmine esimene samm enne selle kaotamist. Iva omakorda leidis, et vabatahtlik kogumine on hea, aga seda ikka lisaks I ja II sambale. Praegu on vabatahtliku pensionikogumise jaoks III pensionisammas, Iva arvates võib ka selle puhul vaadata, kas tingimusi saab kogumise soodustamiseks paremaks teha.

Lisaks sellele soovitas Iva praegustel noortel mõelda ka oma hariduse ja tervise peale, et olla kauem terve ja töövõimeline.

Keskkonnaminister Siim Kiisler ütles, et mõttel vabatahtlikkusest on oma võlu. "Kui inimene leiab, et ta suudaks oma säästusid ise paremini investeerida – ma ei tea, ostab näiteks metsamaad, mille hind tõuseb, ja tahab teha sedalaadi valikuid –, siis ma arvan, et tasub tõsiselt kaaluda, kas talle seda vabadust anda," ütles Kiisler eile valitsuse pressikonverentsil.

II samba täielikku kaotamist ta siiski ei toetanud. "Need inimesed, kes soovivad sellega jätkata, sedalaadi mehhanismiga, ja soovivad, et ka riik samamoodi sinna oma osa juurde paneks, nagu ta siiamaani on lubanud seda panna, ma arvan, et nendel inimestel peab see kindlustunne olema, et nad saavad seda samamoodi edasi teha," ütles Kiisler.