Kahe inimese tapmise ja ühe sandistamise eest eluks ajaks vangi mõistetud Andrei Tali on viimase kahe aastakümne jooksul Eesti meedias palju kordi uudiskünnist ületanud. Lisaks mehe sooritatud jõhkratele kuritegudele nii vabaduses kui vanglas on meedia kajastanud ka seda, kuidas eluaegne vang vanglamüüride vahel abiellus. 2002. aastal laulatas isa Nikolai Tali ja tema pruudi apostliku õigeusu kiriku kombe kohaselt.

Nüüd on Viru ringkonnaprokuratuur saatnud kohtusse kriminaalasja, milles Tali süüdistatakse praeguseks juba endise naise ähvardamises. Süüdistuse kohaselt helistas Tali mullu septembris Viru vanglast oma endisele abikaasale. Tali ähvardas naise vägistada ja tappa, süüdata tema maja, samuti ähvardas ta röövida ja tappa naise lapse.

Prokuratuuri pressiesindaja Jelena Filippova sõnul on Tali endisel naisel põhjust karta - Talil on vabaduses tuttavaid, kes võivad mehe käsul ähvarduse ellu viia. Lähenemiskeeld võimaldaks keelata Talil naise edasise ähvardamise.

Viru maakohus leidis siiski, et lähenemiskeeldu pole vaja. „Kriminaalasja materjalides puuduvad sellised tõendid, mis annaksid alust arvata, et kahtlustatava ja kannatanu vahel toimuv suhtlemine on intensiivselt agressiivne ja ähvardav, pigem tuleb nõustuda kahtlustatava seisukohaga, et tegemist on ühekordse peretüliga,” vahendas kohtuniku seisukohta Viru maakohtu pressiesindaja Jelena Muttonen.

Kohus hakkab Tali järjekordset kriminaalasja arutama järgmise aasta alguses.

Andrei Tali on süüdi mõistetud vähemalt üheksas kuriteos, eluaegne vangistus mõisteti talle 2001. aastal. Pärast seda on Tali korduvalt süüdi mõisetud nii vangivalvurite kui kaasvangide ründamises. Vangla koostatud individuaalne täitmiskava iseloomustab Tali kui ohtlikku inimest, kel puudub enesekontroll ja kes on võimeline teisi isikuid ründama.