Koemetsa sõnul ehitatakse juba praegu Tartu arestimaja ühte korrust kõige kaasaegsemate standardite järgi ümber, nii et kambrites ei oleks võimalik ennast vigastada ega end üles puua.

"Remondiküsimustes on muidugi pingeread ja järjekorrad," lisas ta siiski. "Kui selgub, et ruumide seisukord võimaldaks selliste juhtumiste kordumist, on äkki võimalik, et juba järgmisel aastal saame remonti jätkata," loodab Koemets.

Möödunud aastal poos samas Tartu arestimajas ennast üles samuti vahi all viibinud kinnitpeetav. Selle tagajärjel muutus Koemetsa sõnul lihtsamaks kambrite jälgimiseks kaamerate kasutmaine, mille osas õiguskantsleri büroo oli inimeste privaatsusküsimuse tõttu sinnani olnud kahtleval seisukohal.

Kambris olevate kaamerate pilti praeguste võimaluste ja töökorralduse juures pidevalt jälgida pole siiski võimalik. Reedel arestimajas toimunud mõrva ajal olid kmbris toimuvat jälgima pidanud arestmaja töötajad Koemetsa sõnul hõivatud teiste tööülesannete täitmisega ja seetõttu jäi juhtunu esialgu märkamata.

Koemetsa arvates oleks seetõttu mõttekas videoalve korraldus üle vaadata, et reageerida võiks kiiremini. Lisaks töötajate juurdepalkamise on tema sõnul alternattiviks korraldada asjad nii, et valvur suunab teiste tööülesannete tekkides videopildi mujal arestimajas parasjagu ekraani jälgivale valvurile edasi.

Peale selle peaks Koemetsa meelest põhjalikumalt hindama kinnipeetava ohuastet, mis joobes inimeste puhul ei ole lihtne. Selleks on oluline teada tema varasemat ründetausta. Samut mängib hinnangu andmisel oma rolli arestimaja töötajate kogemus.

Päris välistada surmajuhtumeid Koemetsa sõnul võimalik pole, kuna inimesed võivad tema sõnul endalt elu võtmiseks olla väga leidlikud. "Me peame arvestama ka inimeste väärikusega," leiab ta. "Päris paljaste seintega ruumis ihualasti ei saa kinnipeetavaid hoida."

Edaspidiste surmajuhtumite vältimiseks vajalike konkreetsete sammude osas võetakse vastu otsus pärast seda, kui nüüd alustatav teenistuslik kontroll on lõppenud. Kontrolli käigus selgitatakse välja asjaolud, mis traagiliste vahejuhtumite asetleidmist soodutada võivad. Asjaolud selguvad Koemetse sõnul ilmselt kuu aja jooksul.

Eile tapeti Tartu arestimaja kambris sinna kainenema viidud mees. Teo pani tõenäolieslt toime mehe kambrikaaslane. Möödunud aasta septembris poos ennast samas arestimajas üles seal tapmiskahlustuse tõttu kinni peetud mees.