Eesti taimestik on tänu meie geograafilisele asendile väga mitmekesine. Kohaliku floora pärismaistest liikidest on Eesti looduslike taimede osakonnas täna avatud Eesti taimede osakonda arvesse võttes esindatud seitsesada ehk ligikaudu pool. Esimene Eestis leiduvate taimede osakond loodi Tartu Ülikooli botaanikaaias juba 20. sajandi alguses.

Üritusel kõnelenud TÜ loodusmuuseumi ja botaanikaaia direktor Urmas Kõljalg ütles uuest Eesti looduslike taimede osakonna loomisest rääkides, et tegemist on TÜ loodusmuuseumi ja botaanikaaia kingitusega Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks. Sellega soovib ülikool anda oma panuse Eesti taimeliikide säilimisse ja tutvustamisse.

Lisaks eesti taimede aia avamisele toimusid täna botaanikaaias tasuta ekskursioonid ja kella 19 kontsert, kus esineb Helin-Mari Arderi trio.

Tartu Ülikooli botaanikaaed on Eesti kõige liigirohkem ja Baltimaade vanim pidevalt tegutsenud botaanikaaed, mis alustas tegevust 1803. aastal praeguse Vanemuise ja Tiigi tänava vahelise pargi alal. Kolm aastat hiljem viidi botaanikaed üle praegusele asukohale, kunagise linnamüüri nurga ümber rajatud bastioni vallile ja ümbrusse.

Fotosid aastapäeva tähistamisest ja Eesti taimede osakonnas kasvavatest liikidest on võimalik vaadata ülalolevast galeriist.