Pompeo ütles, et see informatsioon näitab, et Iraani ja kuue maailma suurriigi vahel 2015. aastal sõlmitud tuumalepe ei olnud rajatud heale usule, vahendab BBC News.

USA president Donald Trump on juba pikka aega märku andnud oma soovist leppest loobuda ning ta peaks tegema otsuse lähinädalatel.

Iraan on nimetanud dokumente vanade süüdistuste ülessoojendamiseks.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu paljastas eile tema sõnul tuhended salajased tuumadokumendid, mis tõestavad, et Iraan on salaja püüelnud tuumarelvade omamise poole, mis on vastuolus 2015. aasta kokkuleppega, milles Iraan ütles, et piirab oma tuumaenergiaprogrammi vastutasuks sanktsioonide tühistamise eest.

Teheran on kogu aeg väitnud, et arendab ainult tuumaenergeetikat.

Netanyahu süüdistas aga Iraani salajase tuumarelvaprogrammi läbiviimises kuni 2003. aastani nime all „projekt Amad”. Netanyahu väitis, et Iraan jätkas tuumarelvade alaste teadmiste kogumist ka pärast projekti Amad lõpetamist.

Iraani välisminister Javad Zarif ütles, et Netanyahu samm on lapsik püüe mõjutada Trumpi otsust tuumaleppe juurde jäämise üle.

Trump ütles, et on vaadanud osa Netanyahu esitlusest ja peab olukorda vastuvõetamatuks. Otsuse tuumaleppe kohta lubas ta teha enne 12. maid.

„Iisraeli Iraanist hangitud dokumendid näitavad igasuguse kahtluseta, et Iraani režiim ei rääkinud tõtt,” ütles Pompeo oma avalduses. „Meie hinnangul on dokumendid, mida me oleme läbi vaadanud, autentsed. Iraan varjas suurt aatomiarhiivi maailma ja Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) eest tänaseni.”

Pompeo hoiatas ka, et USA hindab nüüd, mida tähendab Iraani salajaste tuumadokumentide avastamine tuleviku jaoks.

Netanyahu näitas enda sõnul täpseid koopiaid Iisraeli luure salajasest hoiustamisasutusest Teheranis hangitud dokumentidest. Netanyahu sõnul on Iisraelil 55 000 lehekülge ja veel 55 000 faili 183 CD-l, mis puudutavad projekti Amad.

Projektil oli Netanyahu sõnul selge eesmärk toota viis tuumalõhkepead, millest igaühe võimsus oleks pidanud olema kümme kilotonni.

„Need dokumendid tõestavad lõplikult, et Iraan valetas jultunult, kui ütles, et tal pole kunagi olnud tuumarelvaprogrammi,” ütles Netanyahu.

Netanyahu väitis, et väidetavate dokumentide olemasolu tõestab, et Iraan on salaja säilitanud projekti Amad materjali, et kasutada seda soovitud ajal tuumarelvade väljaarendamiseks.