Pyongyangi sõnul oleks see alandav samm, mida saab peale suruda ainult sõja kaotanud riigile.

Põhja-Korea välisministeeriumi ametnik Park Myong-kuk väljendas Pekingi saatkonna ees tehtud avalduses pettumust USA jäikade seisukohtade üle, kuid lubas jätkata Hiina pealinnas kuuepoolseid töökõnelusi oma tuumaambitsioonide üle.

“Me ootasime USA-lt teistsugust juttu sellest, milliseid meetmeid USA ja asjaga seotud riigid võtavad, kui meie oma tuumaprogrammi külmutame,” ütles Park, kes kuulub Põhja-Korea delegatsiooni kuuepoolsetel töökõnelustel.

“Kuid USA kordas sama seisukohta nagu eelmistel kõnelustel, et arutelud (hüvitise üle) on võimalikud ainult siis, kui me nõustume (tuumaprogrammi) täieliku, tõestatava ja pöördumatu lammutamisega.”

Park nimetas USA nõudmist “alandavaks meetmeks, mida saab kehtestada ainult riigile, mis on sõja kaotanud.”

Põhja-Korea avaldus reede varahommikul järgnes Hiina neljapäevasele teatele, et 19 kuud kestnud vastasseis Põhja-Korea tuumaprogrammi üle on jäänud lahendamata.

Pyongyang kordas enne kõnelusi nõudmist, et teda tuleb tuumaprogrammist loobumise korral poliitiliselt ja majanduslikult premeerida.

Kõnelustel pole suudetud leppida kokku, kas Põhja-Korea peab loobuma kogu tuumaprogrammist või ainult selle sõjalisest osast.

Kahe Korea, Hiina, USA, Venemaa ja Jaapani esindajate töökõneluste lõpptähtaeg ei ole paika pandud.