Kaks kõrget ametnikku, kellel on otsene ligipääs informatsioonile, ütlesid, et uued luureandmed näitavad, et Putin juhtis isiklikult seda, kuidas USA demokraatidelt häkitud materjali lekitati ja muul viisil kasutati. Luureandmed on pärit diplomaatilistest allikatest ja USA liitlaste heaks töötavatelt spioonidelt, teatasid ametnikud NBC Newsile.

Putini eesmärgid olid mitmetahulised, ütles kõrgetasemeline luureallikas NBC Newsile. See, mis algas „kättemaksuna“ Hillary Clintonile, kujunes katseks paljastada korruptsioon Ameerika poliitikas ning tekitada lõhe USA liitlastega, maalides pildi, et USA kui usutava ülemaailmse liidri peale ei saa enam loota, rääkis ametnik.

Lõpuks oli USA luure keskagentuuri (CIA) hinnang, et Venemaa valitsus soovis Donald Trumpi USA presidendiks valimist. Föderaalne juurdlusbüroo (FBI) ja teised agentuurid ei toeta täielikult seda seisukohta, kuid vähesed ametnikud vaidlevad vastu sellele, et Vene operatsioon oli mõeldud Clintoni kandidatuuri kahjustamiseks piinlike e-kirjade lekitamisega demokraatide kohta.

Viimased luureandmed näitavad teadete kohaselt, et Putini seotus on palju suurem kui selle informatsiooni järgi, millele USA toetus oktoobris, kui 17 luureagentuuri allkirjastasid avalduse, milles süüdistati USA demokraatide rahvuskomitee häkkimises Venemaad.

Avalduses öeldi, et „ainult Venemaa kõige kõrgetasemelisemad ametnikud võisid selleks tegevuseks loa anda“. See oli luurehinnang, mis põhines arusaamal Vene valitsemissüsteemist, mida Putin kontrollib absoluutse võimuga.

Nüüd on USA-l tõsist informatsiooni, mis seob Putini selle operatsiooniga, teatasid luureametnikud. Nende kasutatud väljend „high confidence“ („suur kindlus“) viitab sellele, et luureandmed on pea ümberlükkamatud.

Osana potentsiaalse vastulöögi planeerimisest on USA luureagentuurid ametnike sõnul intensiivistanud Putini isikliku finantsimpeeriumi uurimist.

Ameerika ametnikud on teinud järelduse, et Putini võrgustik kontrollib umbes 85 miljardi dollari väärtuses varasid, ütlesid ametnikud NBC Newsile.

CIA endine ametnik, kes töötas Venemaa alal, ütles NBC Newsile, et ei ole selge, kas USA suudab Putinile piinlikkust valmistada, võttes arvesse, et paljud venemaalased on juba tuttavad süüdistustega, et Putin on korruptsiooni kaudu rikastunud ja andnud korraldusi poliitiliste vastaste tapmiseks.

USA praegu ametis olev luureametnik ütles aga, et on asju, mille suhtes Putin on tundlik, sealhulgas kõik, mis paneb ta nõrgana näima.