Savisaare ja Keskerakonna kohtuasjaga seoses ametnike ülekuulamine riigikogu õiguskomisjonis ei ole pädev. Sellisel moel ei oleks pidanud see toimuma. Kui riigikogul on küsimusi seoses julgeolekuasutuste tegevusega, siis õige koht aruteluks on julgeolekuasutuste järelevalvekomisjon. Loomulikult ainult juhul, kui ei sekkuta konkreetsesse kohtumenetlusse. Komisjoni esimees ei tunneta piire. Tekib küsimus, kas järgmisena ta kutsub komisjoni kohtunikke Savisaare kaasust arutama?,“ ütles Kübarsepp.

Vabaerakonna saadiku hinnangul loob keskerakondlaste teema käsitlemine õiguskomisjonis fooni Savisaare pildis hoidmiseks. „Reitingud ju näitavad, et mida enam eestikeelne meedia Savisaart peksab, seda enam erakonna reiting tõuseb“, nentis Kübarsepp.

„Ei tohi kaasa minna riigiasutuste teadliku maine kahjustamisega. Vastav tegevus nõrgestab õiguskaitseasutusi ning ohustab pikemas perspektiivis Eesti julgeolekut,“ manitses õiguskomisjoni liige.

Komisjoni istungil nentisid mitmed kõnelejad, et näiteks suurema jälitustegevuse lubamine ei ole lahendus lekkimise teema vältimiseks. Igal süüdistaval on õigus isikuandme kaitse rikkumise ajel pöörduda materjalide avaldaja, näiteks meedia poole.

Seega, ohjad edasiminekuks materjalide lekitaja osas, on süüdistatavatel endil, leiab Kübarsepp.

Karilaid: õiguskomisjoni eesmärk pole ühte inimest kaitsta

Riigikogu õiguskomisjoni esimees Jaanus Karilaid sõnas vastuseks Külliki Kübarsepa kriitikale, et valimatu info lekkimine julgeolekuasutustelt ei ole ohuks vaid ühe inimese kohtumõistmisele, vaid on laiem probleem.

Karilaid sõnas, et sellised lekked võivad mõjutada kohtumõistmist ükskõik kelle puhul ning just sellised juhtumid rikuvad asutuste mainet, mitte lekete kohta arupärimine. „See, et tegemist võib olla põneva lugemisega lehes, ei tähenda, et see normaalne on,“ rõhutas Karilaid, tuletades meelde, et Eestis kehtib süütuse presumptsioon ning lekked kahjustavad seda arusaama tõsiselt.

Karilaid kinnitas ka, et tema eesmärk pole kaitsta Edgar Savisaart või mõjutada julgeolekuasutusi. „Võimude lahususe vastu mina ei kavatse minna, kuid igas riigis on normaalne, et selliseid lekkeid arutatakse ja just seda me tegime. Krimiseriaalidest tuttavat ülekuulamist ei olnud,“ rõhutas õiguskomisjoni esimees.

Tema sõnul on oluline, et kohtumõistmine toimuks kohtuseinte vahel ja tõendeid, otseseid või kaudseid, ei kasutataks kellegi kitsastes huvides eriti kui kohtumenetlus pole alatagi jõudnud. „Jälitustoimingute abil kogutud tõenditega manipuleerimine ükskõik kelle poolt on sügavas vastuolus õigusriigi põhimõtetega. Avalikkuse kaasamine peab toimuma nii, et ei riivataks inimeste põhiõigusi, sest delikaatsete isikuandmete avaldamine ei aita kuidagi kohtumõistmisele kaasa,“ rõhutas Karilaid.

Riigikogu õiguskomisjon arutas tänasel istungil Edgar Savisaare kriminaalmenetluse raames kogutud piiratud juurdepääsuga andmete lekkimist ajakirjandusse ning õiglase kohtupidamise tagamist.

Istungil osalesid lisaks komisjoni liikmetele riigi peaprokurör Lavly Perling, kaitsepolitsei peadirektor Arnold Sinisalu, justiitsminister Urmas Reinsalu ja siseminister Andres Anvelt.