Lepe hõlmaks üleriigilise relvarahu sõlmimist ja humanitaarabi toimetamist valitsusvägede piiramisrõngas olevatele aladele nagu Aleppo, vahendab uudisteagentuur Reuters.

“Me ei ole veel lahenduseni jõudnud,” tunnistas Obama täna tippkohtumisel. “Arvan, et on ennatlik öelda, et näeme selget edasiminekut, kuid edusammude tegemine on võimalik.”

Washingtonil ja Moskval on jätkuvalt selgelt erinev seisukoht küsimuses, mida on tarvis teha viiendat aastat vältava kodusõja lõpetamiseks ja kelle vastu jätkata sõjaliste operatsioonide korraldamist.

“Me oleme veel mitmetes küsimustes selgelt eriarvamusel,” sõnas Obama hommikul.

Ka Putin tunnistas erimeelsuste olemasolu ja andis aimu Venemaa seisukohadest.

“Venemaa sekkus Süüria palvel ja andis õhurünnakutega tõsise hoobi terroristidele ja nende taristule, aidates säilitada Süüria riikluse, mis minu arvates on võtmetähtsusega element,” sõnas Putin G20 riikide tippkohtumise eel ühisel pressikonverentsil BRICS-i (Brasiilia, Venemaa, India, Hiina ja Lõuna-Aafrika Vabariik) riikidega.

Sellegipoolest oli pühapäeval optimistlik Ameerika Ühendriikide välisminister John Kerry, kes märkis, et on oma ametivenna Sergei Lavroviga jõudnud üksmeelele paljudes tehnilistes küsimustes ning kohtub temaga uuesti juba esmaspäeval.

Viimati jõuti relvarahu osas kokkuleppele kevadel. Rahu ise aga kukkus õige pea läbi.