Üle kogu Eesti on inimestele postkasti saadetud voldikud, mis kutsuvad üles inimesi andma oma hääl Allar Jõksi toetuseks. Toetushäältest otsest kasu Allar Jõksi riigipeaks saamisele ei ole, sest presidendi valimine on Eestis usaldatud riigikogulaste ja valijameeste kogu liikmete kätte.

"Presidendil peab olema ka laiapõhjaline toetus rahva hulgas. Kui usud koos meiega, et Allar Jõks on presidendile parim president, siis anna oma hääl Jõksi toetuseks kirja teel või internetis," teatab Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Margus Tsahkna.

IRL-i peasekretär Kert Karus täpsustas Delfile, et voldikutega soovib IRL näidata oma toetust presidendikandidaat Allar Jõksile ning juhtida tähelepanu neile Jõksi põhimõtetele ja väärtustele - isamaalisusele, põhimõttekindlusele - mis on ka erakonnale olulised. "Soovime kampaaniaga näidata, et presidenti ei valita vaid erakondade tagatubades. Kui inimesed leiavad, et soovivad Allar Jõksi oma allkirja andmisega toetada, siis buklet annab selleks võimaluse," selgitas Karus.

Kampaania maksumus on 9000 eurot, bukletid saadetakse kõikjale Eestis ning selle eest tasus IRL. Erakonna esindaja sõnas, et internetilehekülg www.joks.ee ei ole IRL-i kampaania osa, vaid seda haldab Allar Jõksi meeskond.

Kaljulaid: Jõksi kampaania on avalikkuse eksitamine

Põhja-Tallinna linnaosavanem ning Keskerakonna valimiskampaaniate üks korraldajaid Raimond Kaljulaid leiab, et IRL-i allkirjakampaania Allar Jõksi toetuseks näitab, et Jõksi kampaania on algusest peale olnud avalikkuse eksitamine, nagu oleks Jõks erakondade ülene kandidaat. Kaljulaid ei välista, et Jõksi toetuseks allikirja andnud ühiskonnategelased võivad tahta seda nüüd tagasi võtta.

"Nüüd on viimane aeg lõpetada jutud sellest, kuidas Allar Jõks on erakondade ülene kandidaat, esindab parteide välist arvamust ja nii edasi," ütles Kaljulaid. "Jõksi presidendiks kandideerimise tahtmisel oli algusest peale IRL-i kuvand juures ning nüüd on sellele kinnitus ka nende jaoks, kes seda varem ei uskunud. Kahjuks on selge ka see, et Jõksi kampaania on algusest peale olnud petukaup, kus avalikkusega trikitatakse ja püütakse lihtsalt sõltumatuse jutuga kuidagi teistest eristuda."

Kaljulaid lisas, et Jõksi toetuseks allkirja andnud ühiskonnategelased võivad tahta seda nüüd tagasi võtta. "Kampaania ülesehitamine valele, värskelt alanud IRL-i allkirjade kogumine, Jõksi enda fopaa Arvamusfestivali debatil, kus ta tõestas, et on tugev seksinaljades, mitte riigiasjades — põhjuseid jagub, miks Jõksi mitte toetada."

"Olen juba varemgi öelnud, et Allar Jõks oleks presidendina kingitus parempoolsetele, aga kaotus Eesti rahvale. Jõks oleks presidendina eliidi ja lobistide president, mitte lihtsa inimese esindaja Kadriorus," ütles Kaljulaid.

Allar Jõksi kampaania

Eesti Vabariigi presidendi valimiste süsteemi on kritiseerinud ka ettevõtja Indrek Neivelt, kes tõi oma blogis välja, et riigikogu liikmed ei otsi ühiselt parimat kandidaati, vaid teevad lihtsalt oma parteidele ja inimestele reklaami. Suurem eesmärk - leida Eestile parim president - kipub ka mitmete fraktsiooni esindajate arvates ära ununema.

Loe erakondade vastuseid Neivelti kriitikale SIIT.