"Julgeolek ei ole püsiv ning tahke aine, mida on võimalik kotis hoida," ütles kindralleitnant Terras. "Seda tuleb luua. On selge, et Eesti jääb osalema operatsioonidel väljaspool oma piire, kui me tahame kaasa rääkida rahvusvahelises elus ning soovime, et meie muresid mõistetaks," ütles Terras, vahendab kaitseväe peastaap.

Kindralleitnant Terras tutvub Lõuna-Liibanonis Soome-Iiri pataljoni vastutusalaga, saab ülevaate üksuse teenistusest ja kohapealsest olukorrast. Visiidi ajal on plaanis kohtumised nii UNIFIL kui ka UNTSO missioonidel teenivate Eesti kaitseväelastega, UNIFIL ülema kindralmajor Luciano Portolanoga, UNIFIL Läänesektori ülema brigaadikindral Arturo Nittiga ja Soome-Iiri pataljoni ülema kolonelleitnant Kari Kaakineniga.

Homme, 23. aprillil tähistab kindralleitnant Terras koos Soome-Iiri pataljonis teenivate Eesti, Soome ja Iiri kaitseväelastega veteranipäeva. Samuti osaleb kaitseväe juhataja rivistusel, millel Lõuna-Liibanonis teenivad Eesti kaitseväelased saavad ÜRO missioonimedalid.

Koos staabiohvitseridega teenib Liibanonis ÜRO rahuvalvemissioonil UNIFIL ligi 40 Eesti kaitseväelast, kellest suurema osa moodustab rühmasuurune üksus, mis on komplekteeritud peamiselt Scoutspataljoni B-kompanii baasil. Eesti jalaväerühm on osa Soome-Iiri pataljonist.

Eesti jalaväerühma Estpla-20 peamine ülesanne on teha nii päevaseid kui ka öiseid patrulle, et näidata UNIFILi kohaolu ning kontrollida, et erinevad konflikti osapooled omavahel sõlmitud lepingutest kinni peaksid. Estpla-20 kaitseväelased patrullivad nii iseseisvalt kui koostöös Liibanoni relvajõududega.

Praegune üksus on järjekorras kolmas eestlaste jalaväeüksus Liibanonis. Aastatel 1996-1997 teenis UNIFIL missioonil Eesti jalaväekompanii ning eelmisel aastal maist novembrini jalaväerühm Estpla-19. Kokku panustab UNIFILi praegu 40 riiki.