Julgeolekuteenistused teadsid suure kindlusega, et rünnakuid kavandati lähimas tulevikus lennujaamas ja ilmselt ka metroos, teatab Haaretz.

Vaatamata eelnevale hoiatusele oli valmisolek Brüsselis, kus asub enamik Euroopa Liidu agentuure, oma ulatuselt piiratud ning hoiatuse tõsidust ja pakilisust arvesse võttes ebapiisav, väidab Haaretz.

Nii palju kui teada on, kavandati rünnakud Haaretzi teatel Islamiriigi peakorteris Süürias Raqqas.

Brüsseli rünnakute eest vastutav terrorirakuke oli lähedalt seotud eelmise aasta novembris Pariisis toimunud rünnakute taga olnud võrgustikuga. Haaretzi teatel tundub praegu, et mõlemad olid osa samast infrastruktuurist, mida ühendas Salah Abdeslam, kes osales nii Pariisi terrorirünnakute ettevalmistamises kui ka elluviimises.

Abdeslam põgenes pärast rünnakuid Pariisist, varjas end Brüsselis ja vahistati Belgia võimude poolt eelmisel nädalal.

Abdeslami vahistamine oli ilmselt teisipäeval Brüsselis toimunud rünnakute päästik, sest Haaretzi hinnangul kartis Islamiriik, et ta võib anda informatsiooni kavandatavate rünnakute kohta.

Vahistatud terroristi antud informatsioon koos teiste luureandmetega, millest osa puudutas Islamiriigi operatsioone Süürias, oleks viinud palju suurema valmisolekuni avalikes kohtades Brüsselis ning intensiivsemate terrorirakukese liikmete otsinguteni, kirjutab Haaretz.