Visiit Havannasse tõmbab joone alla ühele Obamast pärandiks jäävale välispoliitilisele saavutusele: suhete normaliseerimisele Kuubaga ja sammude astumisele kaubandussuhete laiendamiseks pärast nende külmutamist 1960. aastatel, kirjutab The Economist.

USA president Barack Obama lubas eelmisel nädalal dissidentidele, et võtab riigipea Raul Castroga kohtudes kindlasti jutuks ka inimõiguste olukorra Kuubal.

„Ma mõistan igati raskusi, millega tavalistel kuubalastel tuleb silmitsi seista oma õigusi nõudes,“ märkis Obama. „Ameerika Ühendriigid on veendumusel, et keegi Kuubal ega ka kuskil mujal ei tohiks kohata tagakiusamist, vahistamist või rünnakuid ainuüksi selle pärast, et nad tahavad oma häält ja arvamusi kuuldavaks teha.“

Obama ja Castro tulid 2014. aasta detsembris välja šokeeriva teatega, et kaks vaenujalal olnud riiki hakkavad pärast poolt sajandit liikuma suhete normaliseerimise suunas. Kahe riigi diplomaatiliste suhete taastamisel ja kokkuleppe saavutamisel mängis teadaolevalt olulist rolli ka katoliku kiriku pea, Rooma paavst Franciscus.

Viimati külastas ametisolev Ameerika Ühendriikide president seda saareriiki 1928. aastal.