Riigikogu väliskomisjoni liige Keit Pentus-Rosimannus ütles Delfile, et neid parlamendi liikmeid, kes avalduse tegemist õigeks pidasid leidus kõikidest riigikogu fraktsioonidest ning pöördumine on plaanis lähiajal ka üle anda. "Koostame praegu parlamendi avalduse teksti Ukrainast röövitud ja Venemaal ebaseaduslikult vangis hoitava Nadia Savtšenko vabastamise toetuseks ja soov on sellega mitte venitada," selgitas Pentus-Rosimannus.

"Parlamendi avaldus on põhimõtteliselt tugevaim vorm, mida seadusandlik kogu sellisel puhul vastu võtta saab," sõnas Pentus-Rosimannus, ja lisas, et varasemalt on riigikogu teinud näiteks avaldused Ukraina ja Gruusia territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsuse toetuseks.

Lisaks kutsus Pentus-Rosimannus üles riigikogu liikmeteid andma allkirja pöördumisele, mille on algatanud Ukraina-Poola ajaloolane, kirjanik ja intellektuaal Ola Hnatiuk. Pöördumisega nõutakse Venemaal juba üle aasta ja kaheksa kuu alusetult vangis hoitava Ukraina parlamendi liikme, Ukraina sõjaväelenduri Nadia Savtšenko kohest ja tingimusteta vabastamist.

"Selle toetuseks on praeguseks andnud allkirja juba mitmed tuhanded inimesed ja arvan, et see on üks võimalustest ka Eesti parlamendi liikmetel oma toetust Nadia Savtšenko vabastamisele näidata. Rahvusvaheline surve ja ebaseadusliku kinnipidamise lõpetamise avalik nõudmine on sellise jõhkra rahvusvahelise õiguse rikkumise puhul tähtis," sõnas Pentus-Rosimannus riigikogulastele edastatud pöördumises.

Märtsi alguses kuulutas Savtšenko välja näljastreigi kuni Ukrainasse naasmiseni elusalt või surnult. Savtšenko sõnul on kuiv näljastreik protest Vene võimude, Vene eriteenistuste, uurijate, kohtute ja prokuratuuri tegevuse vastu ning selle vastu, et nad püüavad oma kuritegusid varjata.

Savtšenko on kindel, et need organid on süüdi rahvusvahelise õiguse rikkumises, tema Ukrainast röövimises, vägisi Venemaale viimises ning ebaseaduslikus kinnihoidmises Venemaa vanglates ja ebaausas kohtupidamises.

Savtšenkot süüdistatakse Venemaal kahe Vene ajakirjaniku tapmises ja ebaseaduslikus Vene piiri ületamises. Vene prokuratuur nõuab Ukraina piloodile 23-aastast vanglakaristust üldrežiimiga koloonias ning trahvi 100 000 rubla.