Muuhulgas tõrjus asutuse direktor Merle Küngas intervjuus kriitikat, et SMITis esines olukord, kus andmekeskus oli järelevalveta ja hulgale kõrvalistele olid ligipääsetavad riigisaladustega kõvakettad. Pärast saadet saatsid anonüümseks jääda soovivad endised töötajad Küngase jutu kummutamiseks juuresoleva pildi, millel on nende sõnul jäädvustatud serveri eesruum 2013. aasta lõpus, kuhu toona pääsesid juurde ka ilma riigisaladuse loata elektrikud, tehnikud ja koristajadm teatas "Pealtnägija".

"Pealtnägija" palus fotot kommenteerida SMITil. Kommunikatsioonijuhi Kaia Gili sõnul tundub pildil olevat PPA tööruumides asuv SMIT administratiivala, kus töödeldakse muuhulgas ka riigisaladusi ja muid elutähtsaid teenuseid.

“Nii serveriruum kui selle eesruumid on eraldi valvestuse ning sissepääsuõigustega: koristajad ega kõrvalised isikud neisse ruumidesse ei pääse. Näidatud viisil ketaste hoidmine on õiguspärane ning sellega ei ole ohtu seatud riigisaladust,” selgitab Gil. Hiljem lisab pressiesindaja, et siiski vahetevahel tellitakse ruumile puhastus- ja remonttöid, kuid siis viibib juures volitatud töötaja. Ehk siis taas kord on sõna-sõna vastu olukord.

Et probleemid pole laest võetud, näitab siiski, et andmekaitse inspektsioon (AKI) alustas juba 2014. aasta oktoobris haldusjärelevalvet SMITi üle. Pealtnägija andmetel puudutab see muuhulgas ka just andmekeskustes hoitavate andmete turvalisuse küsimust. AKI avalike suhete nõunik Margit Liivoja sõnul on menetlus inspektsiooni tegevuse üks olulisemaid prioriteete ka 2016. aastal. “Tegemist on murettekitava olukorraga riigi jaoks tundlikku teavet sisaldavate andmekogude pidaja osas, mistõttu inspektsioon võtab antud järelevalvet väga tõsiselt. Kuna järelevalvemenetlus on pooleli, siis ei ole võimalik seda teemat rohkem kommenteerida”, lisab Liivoja.

Ning kõige lõpuks ei saa märkimata jätta, et "Pealtnägija" loo järel, 9. veebruaril autasustas siseminister Hanno Pevkur SMITi infoturbejuhti hinnalise kingitusega, milleks oli siseministeeriumi logoga käekell.