Selle üle, kas haiglate suurem koostöö vähendaks järjekordi eriarsti juurde ning kuidas leida rohkem raha tervishoiuteenustele, arutlesid "Foorumis" tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski (Sotsiaaldemokraatlik Erakond), Monika Haukanõmm (Vabaerakond), perearst Diana Ingerainen (IRL) ja Marika Tuus-Laul (Keskerakond) ning Lõuna Eesti Haigla juht Arvi Vask ja Riina Sikkut Praxisest.

Peamiste ideedena kõlas, et Eestis peaks ka tervishoiuteenust rahastamisel looma suurema pildi. "Me ei saa teha soovipõhist tervishoidu, vaid patsiendikeskset ja vajaduspõhist. Kui varem mindi hästi kitsalt spetsialiseerumise teed, siis nüüd on meil vaja rohkem üld- ja siseosakondi. Tuleb hinnata geograafiliselt, kus mida täpsemalt vaja," leidis Ingerainen.

Ossinovski sõnul on Eesti tervishoius vaja struktuurseid muudatusi, kuidas oma ravikindlustust rahastada, kui tahame kasvõi tänast standardit hoida. Ossinovski plaanib juba märtsikuus edastada valitsusele ettepanekute kava, mida võiks muuta tervishoiu rahastuses, keskendudes nii tervishoiutöötajate palkadele, ravimite maksumusele, tervishoiuteenuse mahule - mis oluliselt puudutab järjekordasid - ning eriarstiabi geograafilisele kättesaadavusele. "Lisaks sellele, et me lisaraha on vaja, võtaks pigem sellest lähtudes, et hindaks ära, mis on meie reaalne vajadus ja see on koht, kus võiksime arutada sisuliselt," ütles Ossinovski.