Zafke oli laagris meditsiinitöötaja 1944. aasta 15. augustisti kuni 14. septembrini. Selle aja jooksul saabus Auschwitz-Birkenausse 14 rongi vangidega, kelle hulgas oli ka teismeline päevikupidaja Anne Frank. Paljud neist tapeti gaasikambrites, vahendab AFP.

Prokuratuur teatas enne protsessi, mis peaks algama 29. veebruaril, et Zafke oli teadlik Birkenau laagri eesmärgist hävituslaagrina ning ka selle struktuurist.

„Võttes arvesse tema teadlikkust toetas süüdistatav laagri organisatsiooni ning oli seega hävitamises osaline ja arendas seda edasi,“ teatas prokuratuur varasemas avalduses, milles esitati Zafkele süüdistus kaasosaluses vähemalt 3681 inimese julmas ja reetlikus tapmises.

Kohtuprotsess Neubrandenburgi linnas võib alata, sest apellatsioonikohus muutis ära varasema otsuse, mille järgi on eakas süüalune liiga halva tervisega, et kohtu ees seista.

Kohus tunnistas siiski, et Zafkel on kognitiivseid kahjustusi ja vähene füüsiline võimekus ning kohtuistungitel tuleb teha regulaarselt pause ja saadaval peab olema arstiabi.

Saksa meedia on teatanud, et Zafke kannatab dementsuse all.

Kohtuprotsess peaks kestma kogu märtsi. Istungite pikkuse määrab ära Zafke tervis.

Praegu on käimas veel umbes tosin juurdlust endiste SS-i ohvitseride üle.