Soomes tekitas laupäeval palju kõneainet Koskimäki intervjuu Briti lehele
The Telegraph. Lehe teatel ütles politseijuht, et parkides ja tänavatel toimunud seksuaalkuriteod olid Soomes tundmatud enne 2015. aastat, mil riiki saabus 32 000 varjupaigataotlejat.

Koskimäki rääkis ka Helsingis uusaastaööl toimunust, kui raudteejaama tunnelisse kogunes tuhatkond varjupaigataotlejat. Politsei oli varem saanud infot, et Helsingis oleksid võinud toimuda Kölniga samalaadsed rünnakud, kirjutab Ilta-Sanomat.

Koskimäki kinnitas STT-le, et Briti lehele öeldu on fakt. "See on Soomes uus, et naisi ahistatakse seksuaalselt rohkem ning sellega kaasneb jälitamine, teisisõnu mehed hakkavad naistel järel käima, käperdavad ja suudlevad neid vägisi ning halvemal juhul panevad toime midagi hullemat, mille eest on neid ka karistatud."

Ta ütles, et uus on nende kuritegude puhul see, et tegijateks on välismaalased. Just see ongi uus nähtus, varem pole meil midagi taolist olnud, rääkis Koskimägi.

Kõikide nende vägistamisjuhtumite puhul on kallaletungijaid kirjeldatud välismaalastena. "See on fakt ja see paneb muretsema. Meil tuleb hoolitseda Helsingi turvalisuse eest ja rääkida inimestele asjadest nii, nagu need on."

Helsingi politsei andis aasta lõpus pressikonvrenstis, kus öeldi välja, et 2015. aastal toimus avalikes kohtades Helsingis 14 vägistamist, samas kui aasta varem oli vägistamisi üheksa. Osa juhtumitest on lahendamata. Politsei andmeil on ohvrid kirjeldanud vägistajaid välismaalastena, ent mitte tingimata varjupaigataotlejatena.

Kas tõesti on Soome seksuaalkuritegevuse ajaloos naiste parkides vägistamine uus nähtus? "Räägin Helsingis toimuvast ja siin on see uus," kordas politseijuht.

Koskimäki kinnitas, et Helsingis oli uusaastaööl seksuaalne ahistamine laialt levinud, ehkki varem anti politseile teada vaid kolmest juhtumist. "Hiljem oleme saanud teateid, et Senati väljakul oli kümneid noormehi, kes ahistasid noori naisi. See info ei jõudnud politseini koheselt, vaid hiljem. Meil pole teada, mis seal tegelikult juhtus, aga loodetavasti antakse sellest kohe politseile teada. See on oluline sõnum, et teave jõuaks kohe politseini, sest siis saame reageerida."