Milwaukees astusid lavale kuulsusest ärimees Donald Trump ja pensionil neurokirurg Ben Carson, kes on viimaste küsitluste järgi juhtimas, Florida kuberner Jeb Bush, Florida senaator Marco Rubio, Kentucky senaator Rand Paul, endine Hewlett-Packardi juht Carly Fiorina, Texase senaator Ted Cruz ja Ohio kuberner John Kasich, vahendab Associated Press.

Debatt näitas olulisi erimeelsusi vabariiklaste hulgas immigratsiooni teemal. Trump ja Cruz olid häälekalt hinnanguliselt 11 miljoni illegaalse immigrandi väljasaatmise poolt, samas kui Kasich ja Bush nimetasid seda ebapraktiliseks.

Cruz väitis, et vabariiklased kaotavad presidendivalimised, kui pakuvad illegaalsetele immigrantidele „amnestiat“. Trump kordas oma lubadust ehitada USA piirile Mehhikoga kindel müür.

Pauli ja Rubio vaheline vaidlus sõjaliste kulutuste üle tõi esile veel ühe poliitilise erimeelsuse vabariiklaste hulgas.

Enne debatti oodati, et Carson seisab silmitsi karmide küsimustega teatud lahknevuste kohta tema eluloos, mida on ära kasutatud juba amme enne seda, kui temast sai presidendikandidaat. Ometi puudutasid moderaatorid seda teemat vaid põgusalt.

Carson väitis, et on olnud luubi all rohkem kui demokraatide kandidaat Hillary Clinton, juhtides nii jutu õnnestunult viimasele.