"On Eesti riigi väärikuse küsimus, et iga rassistlik solvang ja rünnak saaks täie põhjalikkusega uuritud ja ründajad seaduse täie rangusega karistatud. Olgu siis ohvriteks liitlassõdurid, turistid, kohalikud elanikud või Eestis varjupaika otsivad sõjapõgenikud. Rassism on talumatu," märgib poliitik.

"Õigustamatu on ka vihakõne. Ässitaja kannab kaassüüd ja peab kandma ka seaduse ees vastutust. Alaväärsuskompleksides vaevlevaid ja psüühiliselt nõrku inimesi on võimalik tõugata vihakuritegudele, sisendades neile, et "kui on must, näita ust" või et "valge rass on ohus". Tegu, mis on olemuslikult jälk ja vääritu, hakkab sellisele inimesele äkki tunduma õilsa ja rahvuslikuna. Ja kui selline jätis on oma vihakuritöö toime pannud, siis pöörab ässitaja oma punaseks värvitud pea kõrvale ja on vait. Või kukub koguni pahandama selle üle, miks ei räägita hoopis mõnest teisest pahateost, mille keegi pagulane olevat kuulu järgi Rootsis või Saksamaal toime pannud," nendib Mikser.

"Sallimatuse levik ja sellest tulenev mainekadu on Eestile täna suurim vahetu julgeolekuoht. Meie liitlassuhted rajanevad ühistele demokraatlikele väärtustele. Rassism on nende väärtuste vastand. Meie liitlased - ükskõik, milline on nende nahavärv - ei tule kaitsma rassiste ja ksenofoobe. Ei peagi tulema. On meie asi olla selle väärilised, et meid tahetaks kaitsta ja aidata. Rassistlik rünnak on ühemõtteliselt vihakuritegu. See on ka kuritegu Eesti riikluse vastu."

Õhuväe ülem Jaak Tarien kirjeldas täna Facebookis, kuidas tal on häbi kaasmaalaste pärast, kes solvavad meid kaitsma tulnud tumedanahalisi NATO sõdureid.

"Täna pidin oma rahvuskaaslaste käitumise pärast piinlikkust ja häbi tundma. Vaatasin Tapa polügonil koos Ämaris õppusel viibiva USA Õhuväe eskadrilli ülemaga kuidas A-10 ründelennukid Eesti, USA, Saksa ning veel mitme teise riigi tulejuhtidega koostöös sihtmärke ründasid. Ilus ilm ja hea õppus," kirjutas Tarien.

"Küsisin kolleegilt, kuidas eskadrilli 300+ inimest ennast Eestis tunneb. Suurepäraselt, väga ilus maa, eestlased on oma riigi üle uhked, majad on korras, tänavad on puhtad. Ainult vahel on mul raske oma õhuväelastele seletada, miks neid linnas halvasti koheldakse, kuigi me tulime siia teie riigile abiks ja toeks. Küsisin täpsemalt ning sain teada, et need liitlased kelle nahavärv on kohalikust veidigi erinev, peavad Tallinnas tihti verbaalseid ja vahel ka füüsilise rünnakuid taluma," lisas õhuväe ülem.